Oceanul Atlantic, cu capacitatea lui de a controla sistemul climatic global, poate fi considerat fara indoiala, un ocean cu superputere.
Vestea proasta este ca aceasta vasta regiune este si extrem de sensibila la schimbarile climatice iar ceea ce se intampla aici sau afecteaza aceasta zona poate avea repercusiuni asupra intregii lumi.
Sistemul climatic global trece prin perioade de convulsii, care afecteaza fiecare zona simultan. Cele mai recente astfel de evenimente au avut loc la mijlocul anilor 1940 si la inceputul anilor 1970. Aceasta din urma coincide cu intensificarea fenomenului El Nino din Oceanul Pacific si o accentuare a procesului de incalzire climatica.
Profesorii de la Universitatea Wisconsin-Milwaukee, au aratat in studii statistice mai vechi faptul ca fenomene climatice precum El Nino si Oscilatia Nord-Atlantica, care influenteaza vremea in Europa, s-au sincronizat pentru cateva decenii, urmand ca apoi legatura dintre ele sa se rupa brusc. In studiile recente, ei arata ca aceasta actiune are ca punct de plecare Oceanul Atlantic, care reprezinta ingredientul principal al schimbarilor climatice majore.
Aceste studii pot fi imbratisate de savantii care sustin ca omul nu este cauza schimbarilor climatice actuale, cu atat mai mult cu cat Anastasios Tsonis de la Universitatea Wisconsin-Milwaukee sustinea in urma cu doi ani ca incalzirea climatica poate fi pusa si pe seama unor modificari climatice naturale.
Un lucru este cert, climatul se modifica considerabil in aria Atlanticului de Nord, cu temperaturi record si topiri accentuate ale ghetarilor, iar aceasta teorie ramane a fi demonstrata.
Sursa: ENN