Incalzirea Globala

Schimbarile climaterice au loc mai repede decat se credea initial.
schimbari climatice
Un nou raport din partea WWF(World Wide Fund for Nature) arata ca schimbarea climei se intampla mai repede decat anticipasera oamenii de stiinta initial. Raportul arata ca trebuie sa actionam la scara globala pentru a preveni efectele climatice devastatoare ca de exemplu furtuni mult mai dese si mai puternice, inundatii, secete, recolte pierdute, prabusirea sistemelor ecologice pe mare si pe uscat si cresterea nivelului marilor.

Profesorul Jean Pascal van Ypersele, profesor de climatologie si stiinte ale mediului la Universitatea catolica din Louvain si proaspat ales Vice Chair al IPPC (prevenirea si controlul integrat al poluarii), spune ca: „este evident ca schimbarea climei are deja un impact urias fata de ceea ce au anticipat majoritatea oamenilor de stiinta,deci este vital ca scaderea repercusiunilor la nivel international sa se faca mai rapid si intr-un mod mai ambitios. El a spus deasemenea ca, asa cum noi am aratat de mai multe ori pe Green Blog, ca planul de scadere a temperaturii climei la nivel global cu 2C cu care Uniunea Europeana a fost de acord(Italia si Polonia au incercat sa distruga acest acord), nu este suficient sa combata schimbarea climei”.

„Ultimul raport IPPC a aratat ca motivele de ingrijorare sunt acum mai mari si acest lucru ar trebui sa convinga Uniunea Europeana sa pledeze pentru scaderea temperaturii stabilite de 2C ce trebuie atinsa si cu care a fost de accord in 1996. Dar chiar si cu o temaperatura stabilita de 2C, IPPC spune ca si cu o reducere a emisiilor intre 25 si 40 % este insuficienta”, a spus Jean Pascal van Ypersele.

WWF vrea ca UE sa preia conducerea in ceea ce priveste modificarile climaterice. In loc sa reduca emisiile cu 20% pana in 2020,ei spun ca UE ar trebui” sa adopte o scadere a emisiilor de cel putin 30% in 1990 pana in 2000.”
WWF spune si ca reducerea emisiilor ar trebui facuta in interiorul UE si sa nu fie indepartata in exteriorul acesteia spre tarile lumii a treia.

Daca UE vrea sa fie vazuta ca lider in discutiile ONU din Copenhaga din anul urmator si sa participe la o conferinta despre schimbarea climei dupa 2012, apoi trebuie sa inceteze sa se sustraga de responsabilitatile pe care le are si sa se ocupe de adevaratele reduceri de emisii din Europa” ,spune Dr. Tina Tin, climatologist si autor al studiului.
In loc sa ofere fonduri in tarile din lumea a treia,WWF cere UE sa ofere acestor tari „suport si fonduri substantiale” pentru a-i ajuta sa faca fata viitoarelor schimbari climatice si sa le pregateasca pentru impacturile care deja sunt inevitabile.
„Schimbarea climaterica este o provocare majora a omului pentru viitor si acesta sumbra imagine subliniaza cat de critica este aceasta din moment ce Ministrii europeni specializati pe probleme de mediu,discutand legislatiile europene impotrtiva schimbarii climei,se obliga sa mentina o puternica legatura intre clima si energie pentru ca sa asigure un consum scazut de carbon in viitor”,afirma Dr Tina Tin.

Sursa: Green Blog
Autor: Alina Sfredel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *