Copenhaga: Ultima reuniune ministeriala pentru a salva Conferinta ONU din decembrie privind schimbarile climatice

Ministrii mediului si responsabili cu problemele climatice din 42 de tari ale lumii se reunesc luni si marti in capitala Danemarcei pentru a discuta despre negocierea viitorului acord climatic care ar trebui sa fie incheiat la Summitul de la Copenhaga din luna decembrie. Intalnirea ministeriala din 16-17 noiembrie este ultima de acest fel inaintea summit-ului crucial de luna viitoare.

Asteptati inca de duminica noaptea in capitala daneza pentru o cina informala, responsabilii vor incepe reuniunea luni dimineata devreme, cu usile inchise, timpul ramas fiind foarte scurt.

Ministrul danez al mediului Connie Hedeggard, a declarat ca discutiile vor viza “principalele chestiuni contradictorii” si “forma acordului” care ar urma sa fie convenit la Conferinta ONU de luna viitoare.

De fapt, totul sau aproape totul pare sa depinda de urmatoarele trei saptamani ramase pana la deschiderea conferintei: cifrele privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera mai ales in tarile industrializate si finantarea viitorului acord, indispensabil pentru a asigura o tranzitie economica catre o dezvoltare curata si a ajuta tarile vulnerabile sa se adapteze schimbarilor climatice.

La ultima runda de negocieri, desfasurata la inceputul lunii la Barcelona, nu s-au facut progrese in chestiunile de fond. In schimb, participantii la reuniune au confirmat ca la Summitul de la Copenhaga nu se va putea ajunge la mai mult decat un “acord politic”, referindu-se la incheierea unui acord international asupra climatului abia in 2010.

In schimb, autoritatile daneze si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, spera ca acordul de la Copenhaga sa fie parafat de sefii de stat la incheierea reuniunii, in 18 decembrie anul acesta.

Sursa: HotNews

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,166FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente