Impactul aerosolilor asupra schimbarilor climatice si asupra precipitatiilor atmosferice

Aerosolii produ?i de omenire reduc frecven?a furtunilor tropicale - studiu

Aerosolii ar putea avea un impact mai puternic asupra ploilor din Australia si a viitoarelor modificari climatice, decat s-a presupus, sustine conducatorul cercetarilor atmosferice de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), doctorul Leon Rotstayn.
clip_image001.jpg
Acesta spune ca s-a observat faptul ca aerosolii emanati din Asia pot fi cauza care duce la schimbarea traiectoriilor ploilor din Australia de Nord. De asemenea, el se intreaba ce impact au aerosolii produsi pe cale naturala sau antropica in restul continentului.
Aerosolii sunt particule fine ce se gasesc in atmosfera si care au atat surse naturale cat si surse antropice. Printre sursele antropice se numara, gazele de esapament, industria sau arderea biomasei, iar surse naturale sunt considerate eruptile vulcanice si furtunile de praf.
Se considera ca aerosolii produsi de activitatea umana genereaza o scadere a temperaturii, iar acest lucru a mascat intr-o oarecare masura cresterea tempereturilor datorita gazelor cu efect de sera. Se presupune ca in urmatoarele decenii emisiile de aerosoli vor scadea iar acest lucru poate duce la o accelerare a incalzirii climatice.

Leon Rotstayn este de parere ca aerosolii nu au decat acest rol, si anume de a atenua efectele gazelor cu efect de sera, ci joaca un rol important si prin modul in care influenteaza vanturile si curentii oceanici datorita modificarii distributiei energiei solare care ajunge la suprafata terestra.

Simularile climatice realizate de catre CSIRO arata ca poluarea cu aerosoli din Emisfera Nordica poate avea un impact mare asupra climatului Australian. Astfel, se manifesta o cresterea ploilor in partea de nord-vest a Australiei si o scadere a acestora in partea sudica.

Cercetarile viitoare asupra modului in care aerosolii influenteaza climatul si calea ploilor se vor dovedi hotaratoare in prezicerea pe termen lung a efectelor schimbarilor climatice.

Sursa: ENN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *