Fumatorii si supraponderalii, amenintati de moarte prematura

O greutate corporala prea mare este la fel de nociva pentru organism ca si fumatul, iar persoanele in cauza prezinta riscuri identice de moarte prematura, anunta AFP.
fumat
Riscurile se aduna daca cele doua fenomene sunt simultane, potrivit unui studiu publicat azi de British Medical Journal.

Monitorizati 38 de ani

Autorii studiului, condus de Martin Neovius de la Departamentul de medicina de la Institutul Karolinska din Suedia, au analizat cauza mortii la peste 45.000 de barbati care au fost supusi unor teste cand aveau 18 ani. Fiecare dintre ei a fost urmarit apoi timp de 38 de ani.

Au fost intrebati atunci daca fumau, in ce cantitate, precum si care era indicele lor de masa corporala. Acesta reprezinta raportul dintre greutate si patratul inaltimii. O greutate normala corespunde unui indice cuprins intre 18,5 si 24,9. Persoanele supraponderale au indicele intre 25 si 30, iar cele obeze peste 30.

Acest studiu, realizat numai pe barbati, completeaza un altul, publicat in 2005, in care au fost urmarite 100.000 de femei din Statele Unite si care a avut rezultate similare.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente