Summit la Copenhaga: Liderii lumii vor primi astazi un proiect de declaratie politica care ar urma sa scoata negocierile din impas

Sefii de stat si de guvern din 30 de tari ale lumii prezenti la summitul pentru clima de la Copenhaga se vor reuni vineri dimineata la ora 7:00 GMT, ora 9:00 ora Romaniei, pentru a studia un proiect de declaratie politica privind incalzirea globala, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica. incalzirea

Proiectul de declaratie intocmit joi noaptea dupa intense negocieri intre natiunile participante este menit sa scoata din impas negocierile asupra climei si urmareste ajungerea la un acord in acest sens.

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt a declarat joi nopatea, dupa incheierea discutiilor ca grupul de lucru a reusit sa intocmeasca principalele puncte ale acordului climatic care ar urma sa fie incheiat.

„Nu am ajuns inca la un acord, dar am avut parte de contributia constructiva a liderilor africani si a tarilor in curs de dezvoltare si am convenit ca dorim sa ajungem la un acord asupra climei”, a spus acesta.

Printre principalele tari la masa discutiilor sunt SUA, China, India si mai multe tari europene precum Franta, Marea Britanie si Germania, dar si natiuni in dezvoltare ca Bangladesul si Algeria.

„Este tot mai posibil sa ajungem la un acord politic. Dar este inca foarte dificil”, a adaugat premierul suedez.

Declaratia pe care o vor primi participnatii la summit in acesta dimineata mentioneaza necesitatea de a reduce incalzirea climei cu 2°C fata de perioada pre-industriala si implicit reducerea gazelor cu efect de sera.

De asemenea, va prevede finantarea progresiva a actiunilor de reducere a incalzirii globale, de la 10 miliarde de dolari in 2012 ajungand la 100 de miliarde pe an in 2020.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *