Incalzirea globala va destabiliza securitatea SUA

Incalzirea globala va intensifica probabil imigratia ilegala, va genera dezastre umanitare si va destabiliza guvernele cu o situatie precara, toate acestea putand afecta securitatea nationala a SUA, releva o evaluare realizata de agentiile de informatii ale SUA, publicate miercuri, citate de Rompres.
Regiunile cele mai vulnerabile la seceta, inundatii, fenomene meteo extreme si foamete, aparute pe fondul incalzirii globale, sunt Africa subsahariana, Orientul Mijlociu si Asia Centrala si de sud-est.
Agentiile de informatii americane atrag atentia indeosebi asupra impactului global al acestor fenomene tradus prin accentuarea migratiei si dispute legate de accesul la apa.
Cel mai semnificativ impact asupra SUA al acestor evolutii va fi indirect si va rezulta din efectele lor asupra altor tari si a potentialului lor de a afecta interesele de securitate nationala americane, a precizat Tom Fingar, director adjunct al informatiilor nationale responsabil pentru analize, intr-un discurs pregatit in vederea unei audieri in Camera Reprezentantilor.
Evaluarea privind implicatiile schimbarilor climatice globale asupra securitatii nationale a SUA pana in 2030 se inscrie intr-o serie de rapoarte periodice realizate in colaborare de analisti de varf din toate cele 16 principale agentii de spionaj consacrate politicii externe, securitatii si economiei globale.
Raportul prezentat miercuri nu se refera doar la efectele negative ale schimbarilor climatice si prevede, intre altele, imbunatatiri modeste in productia agricola din America de Nord si inmultirea resurselor de apa in America de Sud. Studiul apreciaza de asemenea ca majoritatea aliatilor SUA vor dispune de mijloacele de a face fata unor efecte negative in plan economic ale schimbarilor climatice, desi unii „parteneri regionali” nespecificati s-ar putea confrunta cu probleme grave.
Documentul noteaza ca Africa ramane una dintre cele mai vulnerabile regiuni, in conditiile in care o intensificare asteptata a secetei ar putea reduce pana la jumatate recoltele dependente de ploaie, in urmatorii 12 ani. Si o parte din recoltele Asiei de sud si est sunt vulnerabile atat la seceta cat si la inundatii, productia de orez si alte cereale putand scadea cu 10%.
In opinia analistilor americani, numarul oamenilor care sufera de foame pe glob ar putea creste pana in 2020 cu 50 de milioane, iar rezervele de apa ale omenirii, desi mai mari ca urmare a topirii ghetarilor, se vor afla sub presiunea inmultirii populatiei si a cresterii consumului. Intre 120 de milioane si 1.2 miliarde de oameni din Asia vor continua sa aiba dificultati in accesul la apa.
America Latina ar putea cunoaste o intensificare a precipitatiilor, reducand astfel cu cateva zeci de milioane numarul celor care duc lipsa apei. Totusi, intre 7 si 77 de milioane de oameni ar putea fi lipsiti de resurse de apa, din cauza cresterii demografice.
Un raport similar publicat anul trecut de Centrul pentru analize navale si realizat de inalti ofiteri in retragere, a fost ceva mai pesimist, evocand o legatura directa intre incalzirea globala si intensificarea extremismului si terorismului.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *