Apa Nova Bucuresti a majorat capacitatea casetei de colectare a apelor uzate de sub raul Dambovita cu 13%

Apa Nova Bucuresti a majorat capacitatea casetei de colectare a apelor uzate de sub raul Dambovita cu 13%

Cu circa 13 milioane de euro, Apa Nova Bucuresti a majorat capacitatea casetei de colectare a apelor uzate de sub raul Dambovita cu 13%. Inainte de a initia decolmatarea, compania a angajat o echipa de scafandri profesionisti care sa mearga prin canalul colector pentru a face investigatii pe intreaga suprafata a Casetei. 

Apa Nova a finalizat primele investitii in Caseta de colectare ape uzate de sub raul Dambovita si a crescut cu 13 procente, intr-un an, capacitatea de preluare a apelor uzate si a celor pluviale. In prezent, Caseta are o capacitate de preluare de 60%. Din cei peste 43 de km de lungime in desfasurare a Casetei, scafandrii angajati de Apa Nova au reusit sa investigheze 40 km din canalul colector. Planul de modernizare, in valoare totala de circa 40 milioane euro, presupune amenajari pentru descarcarea Casetei in raul Dambovita numai la precipitatii abundente si in statia de epurare Glina, decolmatarea si eliminarea punctelor de blocaj major din interior.

”In cei 25 de ani de la construirea Casetei si pana acum, nimeni nu a mai intrat in Caseta si nu a mai facut cercetari. Din ’87 si pana acum Caseta nu a fost terminata. Camera de racord L3 (linia 3) a fost remediata, testata si pusa in functiune de Apa Nova. Incepand de luni, echipele specializate de scafandri au inceput sa lucreze la marile blocaje. Au fost depistate 70 de blocaje in canalul colector, 25 dintre acestea fiind blocaje mari, cauzate de placile mari de beton uitate din faza de executie si de cantitatile mari de materiale textile care au ramas pe stalpii metalici. Cele 25 de blocaje mari ar fi putut pune oricand in pericol obturarea acestei Casete, ceea ce ar fi dus la scoaterea din functiunea a celui mai important colector de ape uzate si pluviale”, a declarat, marti, Madalin Mihailovici, directorul general adjunct al companiei Apa Nova Bucuresti.

Pana in prezent, Caseta a functionat numai pana la linia 2 inclusiv. Tronsonul dintre linia 2 si linia 3, desi fusese executat, nu era pus in functiune. Camera de racord L3 a fost remediata, testata si pusa in functiune de Apa Nova, in urma unor ample lucrari de proiectare si executie. In prelungirea liniei 3, a fost realizat un canal deschis, direct legat cu raul Dambovita ce va fi dotat cu echipamentele hidromecanice necesare.

Compania a montat si senzori pentru monitorizarea functionarii Casetei si a nivelului de serviciu B6, care reglementeaza capacitatea actuala de tranzit a casetei, maxim 42.75 mc/s – nivel monitorizat in sectiunea Nodului Hidrotehnic Popesti. Depasirea acestei valori de debit, antreneaza intrarea in functiune a deversorului de siguranta, cu dirijarea excedentului de apa direct in raul Dambovita, prin camera de siguranta, pentru situatiile de urgenta.

Pe 19 mai 2012, Apa Nova a pus in functiune ansamblul L3+canalul deschis, care mareste substantial capacitatea de descarcare a Casetei, asigurand un plus de evacuare de aprox. 60mc/s, in cazul unor evenimente pluviale deosebite. In ziua inaugurarii canalului, intre orele 9.00 – 16.00 au cazut primele precipitatii generalizate din Bucuresti. In total, in acest interval orar, prin canal s-au tranzitat 3,6 milioane mc de apa, fara ca bucurestenii sa resimta impactul caderii unei mari cantitati de averse. Reprezentantii companiei spun ca, daca nu ar fi existat acest canal, orasul s-ar fi putut inunda.
Bruno Roche, directorul general al companiei Apa Nova, a explicat si care au fost cauzele inundatiilor de vineri seara. ”In mai putin de 30 de minute au cazut precipitatii de peste 25l/mp. Nicio retea de canalizare din lume nu e capabila sa gestioneze o cantitate atat de mare de apa. Si in sudul Frantei au fost inundatii din cauza unor fenomene meteo asemanatoare. Reteaua de canalizare a functionat, dar are nevoie de timp ca sa poata inghiti toata ploaia care a cazut in jumatate de ora”, a explicat Bruno Roche.

Inca 27 de milioane de euro in modernizarea Casetei

In perioada urmatoare, 27 milioane de euro vor fi directionati pentru finalizarea echiparii canalului deschis si a Casetei cu echipamente hidromecanice necesare, precum gratare, stavile si batardouri, finalizarea atiunii de curatare a tuturor acceselor si a legaturilor marilor colectoare cu Caseta, finalizarea actiunii de eliminare a blocajelor majore din canalul colector, curatarea acestuia, lucrari de reabilitare a structurii Casetei pe zonele afectate pentru punerea in siguranta si reducere a infiltratiilor, echiparea cu senzori de nivel, debit si calitate, dotarea Casetei cu echipamente hidromecanice pentru imbunatatirea curgerii si evacuarii apei.

Caseta de sub raul Dambovita are o lungime de aproximativ 17,5 km in plan, de la Lacul Morii si pana la Glina, si 43,4 km in desfasurare. Sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *