Mai multe cicloane, cutremure si tornade au lovit Terra cu o intensitate sporita
Pana ieri, numarul victimelor cutremurului din sud-vestul Chinei ajunsese la peste 12 mii de persoane. Alte zeci de mii de oameni sunt prinsi sub daramaturi.
Echipele de salvare lucreaza contracronometru pentru a ajunge in zonele devastate si a-i salva pe cei ramasi in viata, la doua zile dupa cel mai puternic cutremur care a zguduit tara in ultimele trei decenii. China a fost ieri in doliu, in conditiile in care bilantul mortilor depasea 12.000. Peste 50 de mii de soldati se lupta cu daramaturile.
18 replici seismice
In districtul Beichuan continua cautarile celor 1000 de elevi si profesori dati disparuti dupa ce o scoala s-a prabusit peste ei. Locuitorii din sud-vestul tarii au trait din nou, ieri, clipe de groaza dupa ce s-au produs doua replici seismice, avand magnitudinea de 6 grade pe scara Richter si alte 16 de 5 grade pe scara Richter. Ceremoniile pentru trecerea tortei olimpice vor fi simplificate si vor fi tinute momente de reculegere.
Pamantul inca vibreaza
Terra va continua sa vibreze cel putin cateva zile de acum inainte, explica specialistii de la Institutul italian de Geofizica si Vulcanologie (INGV) din Roma. „Asa se intampla atunci cand se produc mari cutremure. Planeta noastra reactioneaza ca un clopot enorm care a primit o lovitura puternica”, spune profesorul Enzo Boschi, presedintele institutului. In 2004, dupa cutremurul devastator care a produs valurile tsunami din sud-estul Asiei, Pamantul a oscilat timp de o saptamana. „De data aceasta, Terra va mai vibra cel putin inca doua-trei zile, dar, pana la urma, lucrurile vor reveni la normal”, sunt de parere expertii italieni.
Fenomenele meteo extreme continua!
Climatologii spun ca pana la sfarsitul anului, la nivel global, vor aparea fenomene meteo extreme precum cicloanele, inundatiile si secetele. Specialistii arata ca media globala anuala a temperaturii va fi mai mica decat in alti ani din cauza fenomenului „La Nina” din Oceanul Pacific. Nu se poate spune cu exactitate daca fenomenele extreme au cauze naturale sau sunt influentate exclusiv de activitatea umana. „Pe langa fluctuatiile naturale, clima mai e influentata si de om care a modificat atmosfera. In plus, mai e la mijloc si incalzirea globala data de gazele cu efect de sera”, spune Roxana Bojariu, seful grupului de cercetari climatice de la Administratia Nationala de Meteorologie.
Estimarile statistice arata ca in perioada iunie – noiembrie vor avea loc 8 cicloane in bazinul Atlanticului tropical. „Nu putem spune cu exactitate unde anume vor fi. Dar estimarile facute de colegii nostri americani arata ca e posibil ca acestea sa aiba loc in Florida si in zonele joase ale Mexicului”, mai spune Roxana Bojariu. In plus, in zonele aferente Oceanului Pacific vor mai avea loc inundatii si secete, fenomene influentate si de fenomenul La Nina.
„Nu trebuie sa ne ingrijoram”
Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, spune ca romanii nu au motive sa se ingrijoreze dupa cutremurul produs in China.
„Din contra, e bine pentru Europa, pentru ca energia se consuma in acea partea a lumii”. Cat priveste seismul din China, cu magnitudinea de 8,26 pe scara Richter, acesta e ultimul dintr-o serie de cutremure puternice care au afectat zona Yunnan pe parcursul anilor: „E o zona foarte activa din punct de vedere seismic, care face parte din asa-numitul cerc asiatic de cutremure”.
Si in Europa au avut loc, in perioada aceasta, o serie de cutremure, dar, potrivit lui Marmureanu, ele n-au legatura nici cu cel produs in China si nici cu zona Vrancei. „Cutremurele vrancene si cele bulgaresti sunt pe etaje diferite: cele vrancene se produc la adancimi de 130-140 kilometri, cele bulgaresti sunt de suprafata”.
Sfarsitul lumii, asteptat sub pamant
In noiembrie 2007, 35 de rusi, intre care patru copii, si-au facut un buncar subteran si s-au ascuns sub pamant ca sa supravietuiasca sfarsitului lumii. Ei credeau ca, in mai 2008, un cataclism colosal va ucide o treime dintre pamanteni. Politia a intervenit si toti membrii sectei au fost arestati si impiedicati sa se mai ascunda.
Cercetatorii au estimat ca fenomenul nu reprezinta deocamdata un pericol pentru oameni
Vulcanul Etna azvarle cenusa
Vulcanul Etna din Sicilia, sudul Italiei, a intrat intr-o noua faza eruptiva ieri dimineata, printr-un „eveniment seismic” urmat de o „explozie” de cenusa, a anuntat Institutul Italian de Geofizica si Vulcanologie, citat de AFP. Explozia a fost urmata de o ploaie de cenusa deasupra craterului sud-estic, acolo unde are loc in prezent o importanta activitate de emisie de gaz. O echipa de cercetatori s-a deplasat marti dimineata la fata locului si au estimat ca fenomenul nu reprezinta deocamdata un pericol pentru persoane sau bunuri materiale.
Sursa: Adevarul