Aerul poluat ne ingroasa sangele

Cheagurile de sange din vene, formate la nivelul picioarelor, se pot deplasa catre plamani, unde pot fi fatale

Tromboza venoasa profunda este cauzata de perioadele lungi de imobilitate. Persoanele care petrec mult timp la birou, fara pauze, prezinta riscul cel mai mare.

Cercetarile realizate pana in prezent de specialistii americani de la Harvard au subliniat efectele negative pe care expunerea la particule chimice minuscule, rezultate in urma arderii combustibilului, le are asupra bunei functionari cardiace si cerebrale.

In urma unui studiu in care au fost implicate 2.000 de persoane, cercetatorii de la Scoala Harvard de Sanatate Publica au descoperit ca poluarea produce mult mai multe pagube organismului decat se cunostea pana in prezent.

Particulele chimice inhalate ne afecteaza sanatatea, favorizand dezvoltarea trombozei venoase profunde, o afectiune ce consta in aparitia unor cheaguri de sange la nivelul picioarelor.

Risc de tromboza

In urma analizei efectuate, specialistii au ajuns la concluzia ca poluarea ne „ingroasa” sangele, crescand astfel probabilitatea formarii cheagurilor.

„Tinand cont de efectul poluarii asupra sanatatii, descoperirile noastre introduc un nou factor de risc in dezvoltarea trombozei venoase profunde”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Andrea Baccarelli.

Embolismul pulmonar poate fi fatal

Cheagurile de sange care se formeaza la nivelul picioarelor se pot deplasa catre plamani, unde se depoziteaza, putand declansa un embolism pulmonar, uneori fatal. Cercetatorii si-au bazat studiul pe rapoartele privind calitatea aerului si nivelul de poluare din zonele in care locuiau.

Acestia au descoperit ca persoanele care au fost expuse unei cantitati mai mari de noxe cu un an inainte de controlul medical prezentau un risc foarte mare de a face cheaguri de sange. Arhivele de Medicina Interna arata ca la fiecare metru patrat, o crestere cu zece micrograme de particule chimice duce la cresterea riscului aparitiei trombozei venoase profunde cu 70 la suta.

Ghidurile referitoare la calitatea aerului arata ca limita admisa de astfel de chimicale in aer este de 50 micrograme pe metru patrat.

„Cunoastem de ceva timp efectele negative pe care aerul poluat le are asupra organismului. Acest studiuarata, pentru prima data, ca poluarea creste riscul aparitiei cheagurilor de sange in vene”, a afirmat dr. Beverly Hunt, director medical la centrul Lifeblood pentru combaterea trombozei. Potrivit acestuia, o solutie ar fi rigidizarea legislatiei privind calitatea aerului.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente