Parazapezi. 1.000 de lei pe an pentru proprietarii care accepta plantarea copacilor pe terenul lor

Parazapezi. 1.000 de lei pe an pentru proprietarii care accepta plantarea copacilor pe terenul lor
Parazapezi. 1.000 de lei pe an pentru proprietarii care accepta plantarea copacilor pe terenul lor

Dupa inca o iarna cu viscole napraznice care au ingropat soselele, Ministerul Mediului promite ca planteaza arbori pe marginea drumurilor, pe post de parazapezi. Proiectul costa 30 de milioane de lei, iar planurile sunt puse in practica cu aproape 10 ani intarziere. Ideea este o afacere si pentru proprietarii de teren. Cei care permit plantarea copacilor pe pamantul lor vor primi o renta de o mie de lei pe an.

De mai bine de 10 ani, Ministerul Mediului promite perdele forestiere care sa protejeze drumurile de viscol. Totul a ramas insa la stadiu de proiect, uitat in sertarele institutiei.

„Am gasit studii de fezabilitate din 2005/2006 pentru autostrazile A1 si A2, pentru drumurile nationale si pentru caile ferate”, a spus Lucia Varga, ministrul Apelor, Padurilor si Pisciculturii.

Planurile descoperite recent urmeaza insa sa fie puse in practica din primavara. Atunci ar trebui sa fie plantati pomi pe marginea drumurilor unde sunt cele mai mari probleme iarna.

„Anume in zona Botosani, zona Focsani, Ramnicu Sarat, Buzau, dar si zona Giurgiu si sudul tarii, unde avem fenomene meteo puternice”, spune ministrul.

Ministerul Mediului va cheltui 30 de milioane de lei pentru cumpararea puietilor.

„Avem studii de fezabilitate pentru 870 de kilometri, insa necesarul identificat de CNADR este de 1.700 de kilometri de-a lungul autostrazilor si drumurilor nationale”, mai spune ministrul.

In judetul Constanta, unde nu s-a mai asteptat decizia de la centru, autoritatile locale au inceput plantarea perdelelor forestiere acum trei ani.

Perdelele forestiere au nevoie de maximum 5-6 ani pentru a ajunge la maturitate. Abia atunci acestea pot preveni ca zapada sa ajunga pe carosabil.

Proprietarii terenurilor pe care vor fi plantate perdelele forestiere vor fi despagubiti in medie cu o mie de lei pe hectar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *