Studiu: Stocurile de peste din Delta Dunarii ar putea fi afectate de schimbarile climatice

0
663
Al cincilea raport de evaluare privind schimb?rile climatice
Calculele de până acum sunt greşite. Experţii avertizează că în realitate clima se încălzeşte mult mai repede
Studiu: Stocurile de peste din Delta Dunarii ar putea fi afectate de schimbarile climatice
Studiu: Stocurile de peste din Delta Dunarii ar putea fi afectate de schimbarile climatice

Temperatura medie anuala a aerului ar putea creste cu pana la 1,5 grade Celsius la nivel mondial, pana in anul 2050, in timp ce temperatura apei poate creste cu doua grade Celsius, tendinte ce vor avea impact major asupra zonei Deltei Dunarii, reiese dintr-un Studiu de vulnerabilitate intocmit de catre oameni de stiinta din Romania, Ucraina si Republica Moldova si derulat in cadrul proiectului „Gestionarea integrata a sub-bazinului Deltei Dunarii pentru cresterea rezilientei la schimbarile climatice”, finantat de Comisia Europeana.

Conform rezultatelor studiului, pe langa transformarile impuse observate in ultimii 25 de ani, oamenii de stiinta estimeaza ca, pana in 2050, temperatura medie anuala a aerului poate creste cu pana la 1,5 grade Celsius determinand ierni mai blande si perioade caniculare mai lungi si mai frecvente.

De asemenea, temperatura apei poate creste cu doua grade Celsius, ceea ce ar afecta dramatic stocurile de peste din cauza inmultirii algelor si reducerii nivelului de oxigen in apa. Pasarile si-ar putea schimba perioada de migratie si se preconizeaza ca speciile invazive se vor inmulti necontrolat. In anumite zone, cantitatea anuala de precipitatii va creste cu pana la 6%, iar fenomene meteo extreme precum furtuni puternice si inundatii, tornade deasupra marii, dar si perioade de seceta indelungata pot fi mai intense si mai frecvente.

‘Deltele sunt zone extrem de importante ce fac legatura intre rauri, mari sau oceane. Ele sunt un adapost pentru biodiversitate si, in acelasi timp, centre ale activitatii economice si culturale ce adapostesc numeroase comunitati. Sunt sisteme naturale, cu numeroase utilizari — folosirea resurselor naturale, alimentarea cu apa, sunt zone de locuit, precum si conservare a naturii. Datorita bogatiei lor, ele sunt, de asemenea, si unele dintre cele mai amenintate ecosisteme de pe planeta, iar schimbarile climatice adauga presiuni suplimentare asupra lor. Sub-bazinul Deltei Dunarii, zona pe care Romania, Ucraina si Republica Moldova o impart, este a doua cea mai mare delta din Europa, sit UNESCO si Rezervatie a Biosferei, un loc unde oamenii si natura au coexistat de-a lungul timpului, care se confrunta, la fel ca alte delte din intreaga lume cu provocari cauzate de cresterea presiunilor umane, amplificate de schimbarile climatice’, se arata intr-un comunicat de presa al WWF-Romania.

In cadrul proiectului derulat de WWF-Romania s-a realizat un studiu de fezabilitate necesar pentru reconstructia ecologica a polderului Zarza din apropierea satului Orlovka, din Ucraina. Punerea in aplicare a scenariului tehnic propus pentru acest caz ar putea aduce numeroase beneficii, atat pentru oameni, cat si pentru ecosisteme, cum ar fi mai multa apa potabila pentru comunitati, datorita cresterii capacitatii de stocare a apelor subterane si intensificarea proceselor de purificare naturale, si restaurarea a 68 de hectare de pasuni, fanete, habitate de lunca pentru plante si animale.

Proiectul a fost implementat de WWF-Romania, Centrul pentru Resurse Regionale — Ucraina, Rezervatia Biosferei Dunarii — Ucraina, ONG Ecospectr — Republica Moldova si WWF Ungaria, cu sprijinul Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii Romania, Institutului National de Cercetare si Dezvoltare „Delta Dunarii” Tulcea (INCDDD Tulcea), Ministerului Mediului din Republica Moldova.

Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.