Defrisarea apelor, nu a muntilor

Defrisarea apelor, nu a muntilor
Defrisarea apelor, nu a muntilor

Pierderile economice suferite de Romania in ultimii 42 de ani, cauzate de 71 de fenomene meteo si hidro extreme, au ajuns la 12 miliarde de euro.

Estimarea a fost citata de Ion Sandu, directorul general al Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM), dintr-un Raport al ONU difuzat la inceputul acestei luni.

„Manifestarile meteorologice si hidrologice reprezinta peste 90% din cauzele dezastrelor la nivel mondial.

La capitolul pierderi, in ultimii 42 de ani, pierderile cauzate de aceste fenomene meteorologice extreme se ridica, la nivel mondial, la 2.300 miliarde de dolari.

In Romania, intre anii 1961-1990, am avut o temperatura medie de 8,8 grade Celsius, iar, intre 1980 si 2014, de 9,3 grade Celsius, deci o crestere de 0,5 grade. Aceasta crestere ne pozitioneaza undeva la media globala.

Pierderile economice cauzate de fenomenele meteo extreme, in Romania, se situeaza la 12 miliarde de euro, in ultimii 42 de ani.

Tot in Romania, in acelasi interval, s-au consemnat 71 de dezastre meteo si hidro. Informatiile sunt ingrijoratoare“, a declarat Sandu, citat de Agerpres.

ANM a transmis, in 2014, 2.697 de mesaje si avertizari meteorologice, dintre care doua au fost de Cod Rosu.

Raportul ONU lansat pe 5 martie 2015 mentioneaza ca, daca ar fi investite 6 miliarde de dolari in managementul situatiilor de urgenta, pierderile la nivel global ar scadea cu 20%.

Sandu a adaugat ca, in Romania, trebuie facute doua lucruri importante pentru a preintampina dezastrele economice cauzate de fenomenele meteo extreme: „sa nu mai defrisam muntii si sa curatam albiile raurilor si paraurilor din comune si sate, unde raurile mici si mijlocii sunt pline de sute de metri de gunoaie, crengi si lemne acumulate la poduri. Acele poduri le vom regasi la pierderile cu care vine ISU si spune ca au cazut o mie de poduri si podete. Toate acele poduri si podete n-ar cadea, daca mizeria care este acumulata de ani de zile ar fi curatata“, a explicat Sandu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente