S-a dublat cantitatea de praf din atmosfera terestra

S-a dublat cantitatea de praf din atmosfera terestra

Fenomene meteo violente • Studii efectuate de un grup de cercetatori americani arata ca in ultimii doi ani, cantitatea de praf din atmosfera terestra s-a dublat, acest fenomen negativ fiind un factor decisiv in schimbarile climatice ce framanta planeta in ultima decada. Pentru a masura fluctuatiile cantitatii de praf terestru in ultimul secol, cercetatorii au colectat mostre din ghetari, sedimente din lacuri si colonii de corali, fiecare astfel de mostra continand informatii asupra concentratiei de praf din regiunea de unde a fost prelevata. Toate datele obtinute au fost introduse intr-un program computerizat special, intitulat Community Climate System Model, cercetatorii descoperind, astfel, influenta prafului rezultat din procesul de desertificare asupra temperaturii globale, precipitatiilor, depozitelor de fier din oceane si acumularilor de carbon din sol si din aer. Au descoperit astfel ca depozitele de praf terestru din oceane au dus la cresterea cu 6% a concentratiei carbonului din atmosfera, in ultima suta de ani.

Datele cercetatorilor americani au fost adeverite si de o furtuna de nisip violenta, ce a afectat, marti seara, orasul Phoenix din statul american Arizona. Puternica furtuna a avariat o parte a retelelor electrice, fiind insotita de rafale de vant cu viteze de pana la 96 de kilometri pe ora. Serviciul meteorologic national american a caracterizat furtuna drept ”una istorica”. Furtuna nu a avariat nici cladirile, nici infrastructura din zona capitalei statului Arizona, aflata in desert. SUA au inregistrat, in acest an, o serie de fenomene meteo violente, cu cel mai intens sezon de tornade din ultimii 60 de ani, inundatii grave pe fluviul Mississipi si seceta severa in sudul tarii .

• De la acid la alcalin • Viata pe Pamant a fost mult mai fierbinte in urma cu miliarde de ani, se arata intr-un nou studiu al unui grup de enzime stravechi adaptate la schimbarile majore ale temperaturii si aciditatii oceanului in ultimii patru miliarde de ani. Studiul a scos la iveala faptul ca un grup de enzime stravechi, denumite thioredoxin, erau stabile chimic la temperaturi de pana la 32 de grade Celsius, valori mult mai ridicate fata de cele suportate de cele din prezent. Enzimele cu varsta de cateva miliarde de ani au prezentat si o hiperactivitate la niveluri scazute de PH, ceea ce indica o aciditate ridicata. Studiul arata ca un grup de proteine traia intr-un mediu fierbinte si acid, la inceputurile vietii pe Pamant, ceea ce sustine ipoteza ca mediul s-a racit progresiv si a devenit mai alcalin in perioada cuprinsa intre patru miliarde de ani si pana acum 500 de milioane de ani. Studiul a fost condus de o echipa internationala de cercetatori de la Institutul Tehnologic din Georgia, Universitatea Columbia si Universitatea de Granada din Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *