Incalzirea globala poate spori numarul razboaielor in lume

Incalzirea globala poate spori numarul razboaielor in lume
Incalzirea globala poate spori numarul razboaielor in lume

Schimbarile climatice influenteaza conjunctura economica, in special in tarile agrariene, iar in conditii de inrautatire a situatiei lor materiale, oamenii recurg frecvent la arme, afirma cercetatorii.

Numarul razboaielor, a conflictelor armate si a revoltelor sociale de masa ar putea creste de 1,5 ori pana in 2050 din cauza incalzirii globale, se arata intr-un articol publicat de revista Science. „In prezent exista cateva ipoteze, care explica legatura dintre clima si conflicte. Spre exemplu, schimbarile climatice influenteaza starea economiei, mai ales in tarile agrariene, iar cand situatia lor materiala se inrautateste pe fondul degradarii generale, oamenii recurg tot mai frecvent la arme pentru a-si procura mijloacele necesare supravietuirii”, a explicat unul dintre autorii studiului, Solomon Hsiang, de la Univeresitatea Priston, din Statele Unite.

Pentru studiul lor, oamenii de stiinta au ales 60 de lucrari de cercetare consacrate legaturii dintre clima si conflicte. Au fost analizate conflicte individuale (batai, crime, violuri), politice si dintre diferite grupari de influenta (razboaie civile, rascoale, conflicte etnice si invazii), situatii mai speciale, schimbare de regimuri sau disparitia unor civilizatii intregi.

Analiand schimbarile climatice din ultimii 12.000 de ani, cercetatorii au constatat ca incalzirea agraveaza conflictele sociale si interpersonale deja existente, dar in forma latenta, la nivelul societatii. Ei au calculat valoarea devierii standard si au comparat oscilatiile de temperatura si cantitatea de precipitatii in diferite regiuni. Devierea, unitate constanta, corepunde unei cresteri a temperaturii in Africa de 0,4 grade in decurs de un an sau de 3 grade pe luna in America. In opinia oamenilor de stiinta, o asemenea schimbare de temperatura sporeste in medie cu 14% eventualitatea izbucnirii unor razboaie civile sau conflicte etnice.

Venind cu argumente concrete, Solomon Hsiang a dat cateva exemple din istoria mondiala. Astfel, civilizatia maya a disparut pe parcursul unei lungi perioade de seceta. Acelasi factor a condus la disparitia dinastiei Tan in China. La randul ei, statisticile infractionalismului din SUA arata ca in conditii de canicula numarul violurilor, crimelor si atacurilor creste. In opinia lui Hsiang, pana in 2050 riscul unor conflicte intre diferite grupuri de interese si influenta va spori cu 50% in zonele „fierbinti” ale lumii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente