Schimbarile climatice cauzate de activitatea umana sunt responsabile de frecventa verilor foarte calduroase, iar situatia este deja mai rea decat ne imaginam noi acum douazeci de ani, a avertizat cercetatorul american James Hansen intr-un articol publicat sambata de Washington Post, preluat de AFP.
James Hansen, director al Institutului Goddard de studii spatiale al NASA, afirma ca predictiile ‘sumbre’ asupra consecintelor cresterii constante a temperaturilor, prezentate in 1988 in fata Senatului SUA, sunt deja depasite.
‘Am o marturisire de facut: am fost prea optimist’, a scris climatologul american, unul dintre primii oameni de stiinta care au avertizat in legatura cu incalzirea climatica in anii ’80. ‘Previziunile mele in legatura cu temperatura mondiala s-au adeverit. Insa nu am reusit sa studiez cu ce rapiditate cresterea medie ar urma sa conduca la conditii meteorologice extreme’, a adaugat el.
Pentru Hansen si colegii sai, analiza temperaturilor mondiale in cursul ultimilor saizeci de ani arata ‘o crestere surprinzatoare a frecventei verilor extrem de calduroase’.
Descriind ‘ramificatii profunde problematice nu numai pentru viitorul nostru, dar si pentru prezentul nostru’, climatologul explica faptul ca aceasta analiza nu mai este bazata pe previziuni, ‘ci pe observatii reale ale fenomenelor meteorologice si temperaturilor’. In opinia sa, canicula din 2003 din Europa, valul de caldura din Rusia din 2010 si seceta care a afectat anul trecut Texasul si Oklahoma pot fi atribuite modificarilor climatice.