Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste alaptarea

0
419
PE: Reguli noi pentru hrana bebeluşilor, dietele speciale şi produsele fără calorii
Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste alaptarea

Asociatia ProMAMA a deschis primul Institut si Centru de Alaptare din Romania. Principalul obiectiv al ProMAMA este cresterea ratei alaptarii in Romania, in prezent de doar 12.6% (studiu UNICEF 2011), cea mai mica rata din Europa. Prin comparatie, urmatoarea tara este Irlanda cu o rata de 53% , dar in tarile nordice rata alaptarii ajunge la 89- 94% .

“Nu exista piedici reale pentru o mama in a-si alapta copilul, ci doar lipsa de informare, de interes, de disponibilitate si de suport” spune dr. Jack NEWMAN expert recunoscut la nivel mondial in domeniul lactatiei.
Saptamana 1-7 august este declarata de OMS si UNICEF “Saptamana Mondiala a Alaptarii”(ajunsa la cea de-a 20-a editie), iar centrul ProMAMA a hotarat sa lanseze proiectul “Promovarea, Protejarea si Sustinerea Alaptarii in Romania”, o campanie activa de constientizare a mamelor despre ceea ce inseamna alaptarea si care sunt riscurile nealaptarii la san.

Parte principala a acestui proiect este lansarea DVD-ului “ALĂPTAREA – miracolul naturii pentru mama si pruncul sau” – care cuprinde sfaturi practice pentru mame de la consultanti in lactatie specializati in cele mai bune scoli din strainatate. “Ne dorim ca acest DVD sa ajunga la cat mai multe mame si de aceea il vom distribui gratuit in maternitati. De asemenea, ne vom dedica intreaga saptamana comunicarii pe subiecte de alaptare si vom oferi consultanta in lactatie gratuit la centrul ProMAMA” a declarat Sorana Muresan, Presedinte al Asociatiei ProMAMA – Institut si Centru de Alaptare
DVD-ul lansat de ProMAMA contine indrumari privind mentinerea alaptarii exclusive pana la 6 luni, continuarea alaptarii si in al doilea an de viata si diversificarea alimentatiei. Astfel, proaspetele mamici vor afla ce inseama sa alaptezi corect si beneficiile practicilor de alaptare.”Speram sa schimbam si atitudinea cadrelor medicale din maternitati si de la centrele medicale pentru ca ele, prin pregatirea si indrumarea lor, pot creste rata de alaptare in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.