Paduri incendiate, culturi distruse si animale pentru care nu mai sunt furaje, acestea sunt cele mai importante efecte ale temperaturilor caniculare care nu par sa paraseasca Romania. In timp ce luptele politice sunt in toi, problemele reale cu care se confrunta romanii par sa fie uitate pe un loc secund si consecintele acestora se fac deja simtite la nivelul intregii tari. Sute de mii de hectare de culturi agricole din toata tara au fost parjolite de canicula. Seceta care dureaza de aproape doua luni a distrus in mare parte porumb si floarea soarelui. Agricultorii sunt disperati si spun ca sunt la un pas de faliment, iar taranii se tem ca la iarna nu vor avea ce pune pe masa.
Dupa ce sute de hectare de padure au fost mistuite de flacari si mai multe incendii spontane au distrus terenuri intregi de vegetatie, canicula ataca si crescatorii de animale care sunt in imposibilitatea de a hrani patrupedele. Arsita a parjolit islazurile si a distrus culturi intregi de furaje, obligand oamenii fie sa isi vanda animalele fie sa le sacrifice, inainte ca acestea sa moara de foame. Mai multi crescatori de animale din Ialomita au inceput deja sa isi vanda animalele din gospodarii si in ciuda pretului scazut pentru care oamenii sunt dispusi sa renunte la acestea, cumparatorii lipsesc.
Hrana pentru necuvantatoare, atat cat mai exista, este tot mai scumpa iar in targuri sunt din ce in ce mai putini vanzatori de grane. Cei care se incumeta sa isi pastreze animalele le hranesc suficient cat sa supravietuiasca iar cand resursele de foraje se vor termina, acestea vor fi sacrificate.
Daca temperaturile vor continua sa ramana ridicate, seceta va pune in pericol jumatate din sectorul zootehnic, in cazul in care culturile de porumb nu isi vor reveni miraculos in perioada imediat urmatoare.
Astfel, sacrificarea animalelor in numar mare va duce la o abundenta de carne, lapte si oua pe piata, iar cei care vor decide sa isi pastreze animalele vor fi nevoiti la iarna sa scumpeasca semnificativ produsele de baza.
Potrivit datelor statistice, daca in anul 2002,numarul de bovine ajungea la 410 mii, peste zece ani acesta s-a redus mai mult de doua ori, pana la 184 mii. Numarul porcinelor de asemenea a scazut, desi putin mai incet – de la 508 mii in 2002 la 420 mii in anul curent. Numarul vitelor cornute mici – caprelor si oilor, a scazut in zece ani de la 956 mii la 740 mii. Scaderile au fost constante cu exceptia unor perioade mai bune in 2004 si in 2009-2010, care insa nu au fost pe masura sa inverseze trendul.
Si acest lucru se intampla tocmai in momentul cand conjunctura de pe pietele produselor agroalimentare internationale este una destul de favorabila, cererea si preturile fiind in crestere. Potrivit unor studii de specialitate, 92% din cei care se ocupa la noi cu cresterea vitelor au cel mult 2 vaci. Varsta celor care o fac este destul de inaintata si astfel riscam ca peste 10 ani ramura respectiva a sectorului zootehnic va disparea in totalitate daca nu va fi reformata radical.
Meteorologii nu dau motive de speranta pentru o indreptare a situatiei dramatice care a afectat atat agricultura cat si zootehnia si mediul. Acestia anunta temperaturi de 42 de grade Celsius pentru 22 de judete din Romania si Capitala, pe perioada 6-7 august, ceea ce ii face pe romani sa se astepte la o inrautatire a situatiei culturilor agricole si la consecinte din ce in ce mai grave asupra animalelor din gospodarii care nu vor reusi sa reziste pana la iarna.