Seceta care a afectat intreaga tara este resimtita in toate comunele muscelene. Se preconizeaza vremuri grele, mai ales in ceea ce priveste hrana animalelor pentru la iarna, momentan descurcandu-se fiecare cum poate chiar daca in ultimele zile a plouat abundent. Pentru fan, locuitorii de la tara spera la mana doua pentru asigurarea hranei pentru iarna a animalelor. Afectata este si productia de fructe si in special cea de prune, astfel incat tuica chiar fara a fi un brand ar putea deveni o raritate, pentru ca mai rar fructele atat de numeroase la noi in Muscel fac deliciul compoturilor sau gemurilor.
Prunele cad din pomi
La un raid in comunele muscelene primarii se plangeau pana de curand de canicula si seceta si isi fac inca griji chiar daca conditiile atmosferice s-au schimbat.Un fenomen destul de rar intalnit se petrece la Valea Mare, chiar daca a plouat. Prunele, merele necoapte au inceput sa cada din pomi, dar asta nu ar fi o tragedie in viziunea primarului Ion Boncoi. Fanul reprezinta problema cea mai mare pentru localnici si previziunile aduc in prim plan o iarna grea mai ales pentru rudarii care au cai. Cine va reusi sa iasa din aceasta iarna cu animalele vii poate fi considerat un om fericit pentru ca fanul este compromis mai mult de jumatate. „Sunt prune, dar au inceput sa pice. Si merele si perele la fel. De cand sunt eu nu s-a intamplat niciodata asa ceva. Merele s-au facut pana acum asa frumoase si acum au inceput sa pice. Pasunea e afectata rau. Cand te duci in gradina trosneste iarba sub picioare. O sa vedeti la iarna cai morti. Tiganii deja au inceput sa misune dupa fan. Fata de alti ani nu e nici la jumatate facut fanul. E distrus aproape tot. Ce mai e verde sunt pomii, in rest totul e uscat. Eu asa ceva nu am pomenit caldura de 40 de grade aici. E insuportabil. Trecerea de la o temperatura la alta o sa se umple spitalele de lume bolnava. Vai de capul nostru! Seceta o sa schimbe si caracterul omului, pentru ca de la neajunsuri o sa inceapa toate”, ne-a spus primarul de la Valea Mare, Ion Boncoi.
Previziuni sumbre in cazul proprietarilor de animale
Aproape jumatate din fan este afectat la Schitu Golesti, iar izlazurile sunt terminate. A doua coasa e compromisa, dar primarul comunei spune ca oamenii se descurca si chiar daca isi vor lua de la gura tot vor cumpara hrana pentru animale. Si aici prunele cad, stafidite din cauza lipsei apei, dar exista si zone ferite datorita plantatiilor dese care pastreaza umbra si racoarea. „Fanul, prima coasa a fost bunicica, a doua coasa e compromisa. E afectat cam 40%. Izlazurile sunt terminate, iarba e uscata complet. Oamenii care sunt harnici mai cosesc pe unde gasesc si au ce sa le dea la animale. Nu se rezuma numai la pasunatul de pe izlaz. Omul face ce face, ia de la gura si da la animal pentru ca e o fratie intre om si a animal. Animalul scoate saracia din casa omului. La noi e acceptabil fata de alte zone.” ne-a spus Marcel Palaghiu primarul de la Schitu Golesti.