Irakul a devenit al doilea mare producator de petrol

0
405
Irakul a devenit al doilea mare producător de petrol
Irakul a devenit al doilea mare producator de petrol

Irakul a devenit al doilea mare producator din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), inaintea Iranului, productia sa ridicandu-se in prezent la 3,2 milioane de barili pe zi, a anuntat duminica un vicepremier irakian, citat de AFP.

„Productia de petrol este de 3,2 (milioane de barili pe zi), mai mare decat in alte tari cum ar fi Iranul, Emiratele Arabe Unite sau Kuweitul”, a declarat jurnalistilor Hussain al-Shahristani, vicepremier pentru Energie, precizeaza Agerpres.

Irakul cauta sa-si majoreze productia si exportul de titei, principala sursa de venituri a statului, in timp ce Iranul este supus sanctiunilor economice care vizeaza in special domeniul petrolier din cauza controversatului sau program nuclear.

In ultimul sau raport privind situatia de piete din luna august, OPEC informase ca productia Irakului a fost de 3,079 milioane de barili pe zi in iulie, iar cea a Iranului de 2,817 milioane de barili pe zi. Aceste valori sunt cu 400.000 de barili pe zi in plus pentru Irak in comparatie cu sfarsitul lui 2011 si cu 700.000 de barili pe zi in minus pentru Iran.

Diferenta este posibil sa se majoreze, deoarece Irakul intentioneaza sa-si dezvolte productia in urmatorii ani in special prin semnarea mai multor contracte de extractie cu firme din strainatate.

Potrivit ministrului Petrolului, Abdelkarim al-Luaybi, Bagdadul doreste sa creasca productia din acest an la 3,4 milioane de barili pe zi, iar exporturile la 2,6 milioane de barili pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.