Oradea s-a imbogatit cu 2.5 hectare de spatiu verde amenajat

Oradea s-a imbogatit cu 2.5 hectare de spatiu verde amenajat

Viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Malan a prezentat cele doua investitii ale Primariei Oradea in amenajarea spatiului verde al municipiului. Prima investitie a vizat amenajarea Parcului Linistii (Olosig), unde lucrarile au demarat in toamna anului trecut, iar cea de-a doua Parcul Padis, unde lucrarile au inceput in aceasta primavara.

Cimitirul Olosig exista din anul 1779. Din anul 1972, zona primeste statutul de spatiu verde, fara a se face insa vreo investitie. La inceputul anului 1995, incep demersurile pentru transformarea sa in parc. Din fostul cimitir s-au pastrat capela familiei Haller, construita in 1841 si care in prezent se afla in renovare, capela Markovits, precum si capela arhitectilor Rimanoczy, care urmeaza sa fie si ea renovata.
„Parcul a fost gandit in asa fel incat sa sa raspunda atat nevoilor copiilor, cat si tinerilor, dar si persoanelor de varsta a treia. Astfel, Primaria Oradea a amplasat aici complexe de joaca pentru copii, dotate cu tobogane, balansoare, leagane si turnuri, dar si terenuri de minibaschet, skateboard si minifotbal pentru tineri. Totodata, parcul are si zone mai linistite, foisoarele sau pergolele pentru trandafiri, locuri unde persoanele mai in varsta se pot relaxa”, a spus viceprimarul Mircea Malan.

Firma executanta a lucrarilor este S.C. Drumuri Bihor S.A., in ascociere cu S.C. Selina SRL, S.C. Rithmotec S.R.L si S.C. Paniman S.R.L, iar valoarea contractului de executie este de 3.127.361, 80 lei (inclusiv TVA).
Parcul Linistii are acum o noua infatisare. Zona este traversata de alei pietonale, alei pentru ciclisti si alei pentru jogging in lungime totala de 1.366 ml, in mijlocul parcului a fost amenajat un scuar de relaxare dotat cu banci de odihna si masute, iar langa acest loc s-a construit o fantana arteziana. Suprafata totala amenajata a parcului este de 15.000 mp. Totodata, parcul este prevazut cu doua toalete publice fuctionale, dar si cu cismele de apa.
Cea de-a doua investitie prezentata azi de viceprimarul Mircea Malan este cea realizata la Parcul Padis, unde lucrarile au inceput in primavara acestui an, in prezent aflandu-se in stadiul de receptie.
Parcul Padis se afla in Cartierul Iosia, fiind cuprins intre str. Padisului – Calea Aradului – str. Vladeasa si str. Octavian Goga.

„Daca inainte, aici se afla un teren neamenajat, care nu indeplinea nici pe departe cerintele unui parc functional, acum locuitorii zonei, si nu numai, beneficiaza in acelasi spatiu atat de locuri de relaxare amenajate corespunzator cu banci de odihna, cosuri de gunoi, dar si de spatii de joaca pentru cei mici. Suprafata totala amenajata in cadrul lucrarilor desfasurate in Parcul Padis este de aproapte 10.000 mp”, a completat viceprimarul Mircea Malan.
Astfel, in Parcul Padis s-a amenajat un loc de joaca pentru copii imprejmuit cu un gard de lemn, s-a realizat o alee centrala cu pavaj din piatra cubica, s-a construit o fantana arteziana tip arici, s-au montat 60 de banci de odihna, 20 de cosuri de gunoi menajer, trei cismele de apa potabila. Vegetatia este formata din arbori, arbusti, flori si gazon, pentru care s-a instalat deja un sistem de irigare.
Lucrarile din Parcul Padis au fost executate de S.C. Selina S.R.L in asociere cu S.C. Proexco S.R.L si S.C. Paniman S.R.L, iar valoarea contractului este de 1.333.682 cu TVA inclus, aceasta suma incluzand atat proiectarea, cat si executia lucrarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *