Reprezentantii administratiei locale intentioneaza sa initieze mai multe actiuni pentru promovarea colectarii selective a deseurilor.
Conform Planului de Actiune privind Energia Durabila in municipiul Arad, cresterea nivelului de trai la nivelul orasului va conduce implicit la cresterea cantitatii de deseuri generate la nivel de cetatean.
„Alternativele viabile in vederea diminuarii cantitatii de deseuri depozitate la deponeul ecologic ar putea fi diminuarea acestora prin constientizarea populatiei in vederea selectarii corecte a deseurilor generate in gospodarii si cresterea procentului de colectare si recuperare a deseurilor reciclabile, dar si utilizarea unei fractii din deseurile biodegrabile la obtinerea compostului vegetal, prin implementarea unor statii de compostare”, se mentioneaza in Planul de Actiune privind Energia Durabila in municipiul Arad.
In acelasi document se mai precizeaza ca se doreste realizarea unei statii de compostare a deseurilor biodegradabile si a resturilor vegetale, distribuirea periodica a ghidului de sortare selectiva, initierea unei campanii de constientizare in mass-media (ziare, TV, radio), privind sortarea selectiva, dar si organizarea de workshop-uri cu partile interesate din sectorul industrial si desfasurarea unor campanii de constientizare.
De asemenea, se mai doreste distribuirea a 100.000 de saci inscriptionati, pentru colectare selectiva, distribuirea a 29.428 de pubele locuitorilor de la case si amenajarea de puncte de colectare stradala.
Potrivit autoritatilor, implementarea acestor actiuni va duce la eliminarea a circa 15% din deseurile depozitate la deponeu, introducandu-le in circuitul de reciclare sau utilizandu-le la compostare. Astfel, cantitatea de emisii de CO2 pana in anul 2020 va putea scadea cu aproximativ 8.545 tone CO2/an, fata de anul 2008.
Cantitatea de deseuri generata la nivelul orasului Arad este de 612 kg/an/persoana.