Cea mai mare otelarie din Europa risca sa fie inchisa din cauza poluarii

Cea mai mare otelarie din Europa risca sa fie inchisa din cauza poluarii

Un judecator din Italia a dispus inchiderea celei mai mari otelarii din Europa, situata in orasul Taranto din sudul tarii, din cauza unui scandal de poluare, anuland o decizie a unui tribunal care ii permitea unitatii sa isi continue activitatea in timpul curatarii locului, scrie Le Figaro.

Procurorii din Taranto au cerut inchiderea otelariei private ILVA, care are aproximativ 12.000 de angajati, din cauza faptului ca fumul eliberat de complexul siderurgic afecteaza grav sanatatea angajatilor si a locuitorilor din zona.

Guvernul Italiei este pregatit sa faca apel la Curtea Constitutionala impotriva acestei hotarari pentru ca exista riscul pierderii a mii de locuri de munca pentru locuitorii din zona, relateaza Thomson Reuters.

Cazul a devenit o adevarata problema pentru guvernul premierului Mario Monti, care incearca sa protejele locurile de munca intr-o perioada in care rata somajului se situeaza la un nivel record. Proprietarii otelariei sustin ca mii de locuri de munca vor fi in pericol daca acestia sunt fortati sa inchida complexul siderurgic.

„Vom cere Curtii Constitutionale sa evalueze daca autoritatea noastra a fost subminata: autoritatea de a conduce politica industriala”, a afirmat Antonio Catricala, oficial al guvernului.

Guvernul a solicitat sa fie gasita o solutie care sa rezolve atat problemele locurilor de munca, cat si pe cele de mediu si de sanatate.

Un studiu condus de ministerul sanatatii a aratat ca rata deceselor din zona otelariei este cu 15% mai ridicata decat in restul tarii, cazurile de cancer pulmonar fiind cu 30% mai multe in aceasta regiune.

Sindicatele din sectorul siderurgic au organizat o greva de doua ore in care 800 de angajati de la ILVA au blocat drumurile din apropierea otelariei pentru a protesta impotriva deciziei de inchidere a complexului siderurgic cat timp se fac imbunatatiri la linia de productie.

„Inchiderea otelariei trebuie evitata cu orice pret din moment ce aceasta va cauza daune ireparabile”, a mentionat Corrado Passera, ministrul industriei.

ILVA este printre putinele complexuri industriale mari din sudul Italiei, anul trecut acesta producand 8,5 milioane de tone metrice, ceea ce reprezinta aproximativ 30% din productia totala de otel a tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *