Gheata din zona arctica se topeste mult mai repede decat se estimase

0
435
Încălzirea globală: Cercetători ruşi au găsit în Arctica specii de păsări neobişnuite în această zonă
Gheata din zona arctica se topeste mult mai repede decat se estimase

Satelitii Agentiei Spatiale Europene au surprins un fenomen alarmant: gheata din zona arctica se topeste mult mai repede decat se estimase si in scurt timp ar putea sa dispara complet.

Satelitii au furnizat noi imagini, care atesta ca in ultimul an s-au topit 900 de kilometric cubi de gheata din aceasta regiune.

Prin urmare, fenomenul de topire are loc mult mai repede si, daca se mentine acest ritm, in doar 10 ani calota glaciara din zona arctica ar putea sa dispara complet.

Cauzele acestei topiri rapide sunt incalzirea globala si emisia de gaze cu efect de sera.

Daca toata gheata din aceasta zona se va topi, consecintele vor si devastatoare. Numai ghetarii din Groenlanda ar putea provoca cresterea nivelului marilor cu 7 metri.

Cercetarile savantilor se bazeaza pe datele oferite de un satelit lansat in anul 2010, dar si de submarine, care au analizat grosimea stratului de gheata.

Acest ultimul studiu contrazice articolul publicat luna trecuta de cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, care au sustinut ca gheata din Groenlanda este mai putin predispusa la topire decat se credea initial.

“Este prea devreme sa vorbim despre disparitia calotei glaciare”, declarase Kurt Kjaer, cel care a condus acest studiu.
El a explicat ca exista perioade de topire accelerata a ghetii, dar acestea sunt urmate de perioade in care fenomenul este mult diminuat, chiar oprit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.