„Ora Pamantului” la Miresu Mare

„Ora Pamantului” la Miresu Mare
„Ora Pamantului” la Miresu Mare

Acum sapte ani am infiintat impreuna cu doamna profesoara de biologie Cornelia Muresan Cercul ecologic „Laleau pestrita” la Scoala din Miresu Mare. Initiativa care mi-a apartinut, a facut ca sa ni-i apropiem pe domnul profesor Ion Nadisan, pe ing. Ionica Pop, pe ornitologul Robert Hitter, pe comisarul sef Vlad Danila de la Garda Ecologica, pe comisarul sef  Calin Crisan de la Garda de Mediu, padurarii Gheoghe Lazar si Calin Rat, pe profesoara Iuliana Buciuman, pe Ioana Birlea de la ASSOC, pe profesorii Doina Bentu, Daniela Chereches si Alexandru Laposi de la Palatul copiilor din Baia Mare, pe profesoara Iulica Deheleanu, pe ing. silvic Nistor Bud si multi, multi altii.
Ideea de a infiinta un cerc ecologic nici nu este un gest iesit din comun din moment ce ai in zona ta cea mai frumoasa padure de stejar pedunculat din Romania! Vin din Baia Mare la cules de ciuperci cand este sezonul lor, vin la inceput de aprilie cand infloreste laleaua pestrita! Vin in toata vara cand lumea fuge de canicula si galagia urbana, vin la sfarsit de sapamana, vin…

Pe 23 aprilie sarbatorim „Ora Pamantului”, motiv pentru care i-am rugat pe elevii mei la Ora de stiinte sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare: „Daca ai avea o bagheta magica ce ai face ca sa salvezi Planeta Albastra de la poluare?” Iata cele mai interesante raspunsuri ale elevilor mei:
Bianca: „Mi-as dori puteri magice pentru a putea zbura prin toata Terra pentru a strange mizeriile, apoi as da porunca sa ocroteasca toata lumea pamantul si natura!”
Darius: „Eu as face cu puterile mele supranaturale ca toate deseurile toxice sa dispara intr-o gaura neagra!”
Robert: „ As da amenzi foarte mari si i-as baga la puscarie pe cei care nu respecta mediul inconjurator.”
Paula: „Cei care arunca mizerii la noi in comuna i-as pune sa curete intreaga Romanie!”
Samuel: „ Eu as curata tomberoanele pline de mizerii si care sunt rasturnate, apoi le-as spune politistilor sa le dea amenzi celor care arunca hartii pe jos!!
Gianina: „ Cand as prinde pe cineva ca arunca gunoaie pe jos l-as arunca in puscarie sau intr-un beci intunecos.Pentru asta trebuie sa stau, insa, cu ochii in patru! Dar cei care vor sa polueze Planeta Albastra, nu trebuie sa scape basma curata! Terra este planeta tuturor oamenilor si nu-i normal ca cativa sa-si bata joc de ea!!
Andrei: „Eu personal as zice oamenilor rai sa nu arunce tot felul de mizerii in bietele oceane si as opri taierea masiva a padurilor, locul unde animalele se simt cel mai bine!”
Giulia: „ Ca sa salvez pamantul as face urmatoarele lucruri: as curata raurile, lacurile, marile si oceanele; as pune paznici cu arme la paduri, as popula raurile cu pesti si as da legi mai aspre pentru braconaj!”
Andreea: „ Daca as avea puteri supranaturale as face o magie si intr-un minut Pamantul ar fi curat! Din pacate eu nu am puteri supranaturale…”
Meda: Eu as face mai multa ordine la padurari ca sa nu se sufoce Pamantul de aerul poluat!”
Laurentiu: „ Eu i-as vraji pe toti oamenii ca sa-si schimbe comportamentul!”
Catalin: „ Eu as aduna toate gunoaiele de pe Terra si le-as recicla. Dar, din pacate nimeni nu are puteri supranaturale desi toti ne-am dori asta! Sa speram ca Dumnezeu se va ocupa de Terra!”
Ciprian: „ Eu as salva habitatul natural al Terrei!”
Ligia: „As ingriji-o ca pe gradina mea de flori de acasa!”
Gabriel: As planta puieti in locurile desertice!”
Alexandru: „Eu as da foc la mizerii, dupa aceea as da o ploaie mare ca sa se stinga focul si sa plece fumul iar la final as planta flori ca sa miroase bine pamantul!”
Anamaria: „ Eu as pune placute cu „Nu e voie sa calci iarba”. In al doilea rand as da exemplu colegilor mei cum trebuie sa ne comportam cu natura si mediul inconjurator.”
Marian: „ As pusca din degete si focul ar porni sa arda toate mizeriile, apoi as pusca din nou si focul s-ar opri. Atunci am avea mai mult oxigen si oamenii ar trai mult mai mult pe pamant…”
Aylla: „ Daca aerul e poluat, as da apa cristalina si vant. Pentru curatenie as cumpara masini performante care matura si uda dar care au bazine si sting incendiile!”
Ionut: „ As avea grija unde arunc hartiile si mizeriile”.
Ioana: Daca as avea puteri magice i-as convinge pe oameni ca este mai bine sa traiesti intr-un mediu curat decat in unul poluat!”
Simina: „ As da amenzi si i-as pune in panoul rusinii pe cei care polueaza si isi fac treburile in locuri publice cum ar fi statia de autobuz…”
Marian S.: „ Eu as lucra fiecare petec de pamant, as pune puieti unde s-au taiat padurile, as popula raurile cu peste si as interzice vanatoarea caprioarelor!”
Si totusi, chiar daca nu avem puteri magice, nici bagheta, poate ca exista o urma de speranta pentru salvarea Pamantului! Nu pentru noi, ci pentru cei care ne urmeaza noua…

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente