Depozit de gunoi langa Gara Sud din Timisoara

0
575
Depozit de gunoi lâng? Gara Sud din Timisoara
Depozit de gunoi lângă Gara Sud din Timisoara
Depozit de gunoi langa Gara Sud din Timisoara
Depozit de gunoi langa Gara Sud din Timisoara

Cu cateva luni in urma, cotidianul Renasterea sesiza existenta unui depozit clandestin de gunoi, situat in partea de sud a Timisoarei, undeva intre CET si Gara Fratelia. Mormane de deseuri ale nimanui stateau la dispozitia oricui avea chef sa rascoleasca prin ele, in speranta ca va gasi ceva folositor.

Ar fi fost de asteptat ca autoritatile, fie ele locale sau centrale, cu atributii de mediu sau de salubrizare a Timisoarei, sa aiba o reactie, iar depozitul sa dispara, pentru ca este neautorizat si nefiresc. Nu s-a intamplat, insa, nimic. Depozitul este tot acolo, gunoaiele stau imprastiate pe sute de metri patrati si nu le baga nimeni in seama.

Daca nu se stie, reamintim ca si acolo, intre Calea Chisodei si liniile de cale ferata, este tot Timisoara, nu doar in centru, pe unde se plimba turistii occidentali. Mai mult, daca tot suntem preocupati de calitatea mediului, ce cauta gunoiul pe camp? Sau, poate, o fi vreun depozit, chiar daca fara gard si fara paznici, iar timisorenii ar trebui sa stie ca-si pot duce acolo deseurile? Pana una-alta, nimanui nu pare sa-i pese…

Reluam povestea depozitului clandestin de gunoi de langa Gara Timisoara Sud, un obiectiv la care nu-i chiar asa de greu de ajuns si care se afla, totusi, pe teritoriul municipiului. Adevaratul dezastru ecologic poate fi vazut, fara sa necesite binoclu sau dispozitive sofisticate, chiar de pe peronul garii.

Alesilor locali timisoreni mai curajosi le recomandam o ascensiune pe pasarela din gara, pentru ca de sus pot avea o imagine de ansamblu. Cei care nu vor sa riste ar putea sa se multumeasca si cu traversarea liniilor de cale ferata, iar daca aleg o zi cu soare, nu vor avea nici macar o urma de noroi pe pantofii bine lustruiti.

Ii asiguram pe parintii urbei ca privelistea suprarealista cu deseuri imprastiate, de natura necunoscuta, asezonata cu pungi de plastic care se ridica, din cand in cand, in bataia vantului, va compensa cheltuiala cu combustibilul.

Presupunem ca avem si o a treia categorie de alesi, formata din persoane care nu doresc sa riste nimic. Acestora le putem oferi solutia unei excursii cu autoturismul, pe un traseu care porneste din zona centrala a Timisoarei pana spre Calea Sagului, apoi la stanga, pe Calea Chisodei.

Vor trece pe langa turnurile de la CET Sud, pe care le vor lasa in partea dreapta, ca si pe langa platforma pe care stau asezati in ordine balotii de gunoi timisorean, in asteptarea transportului.

Abia dupa aceea vor ajunge in „tara nimanui”, un mare teren viran situat pe partea stanga a soselei, plin cu gunoaie si marginit, cumva, de niste conducte suspendate pe piloni de beton.

Cosmelia din tabla ruginita pe care scrie „Punct paza Chisoda” nu pare sa aiba vreo legatura nici cu terenul, nici cu tevile, pentru ca are lacatul pe usa. Din peisaj nu lipsesc, desigur, cativa cetateni care scormonesc prin deseuri.

Reglementari pentru cine?
Excursia la marginea Timisoarei ar putea continua, pe acelasi traseu, cu vizionarea exterioara a unui sediu de firma. Gardul inalt imprejmuieste un teren destul de mare, dar mormanul de deseuri din curte este mai inalt si poate fi zarit de la distanta. Acest exercitiu le-ar putea aduce aminte alesilor sau functionarilor publici de zelul cu care autoritatile verifica micile societati comerciale, pe care le paste amenda daca nu au contracte ferme cu operatorul de salubritate ori daca nu au scrumiere si cosuri de gunoi la intrare.

Poate ca dupa un drum facut de cei care detin autoritatea prin zona aceasta, atat de uitata intr-o mare mizerie, vor iesi la iveala si proprietarul terenului folosit ca depozit de gunoi, si legile si hotararile de consiliu local care nu sunt respectate, cu tot cu sanctiunile aferente. Nu de alta, dar situatia e rusinoasa rau…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.