Halle 2, centru de reutilizare emblematic din München

Capitala unuia dintre cele mai bogate state federale din Germania, München găzduiește un renumit magazin de produse la mâna a doua și centru de reutilizare. Halle 2, înființat de municipalitate, combină principiile economiei circulare, cu scopul de a sprijini în mod activ stilul de viață durabil al locuitorilor din München. Spațiul în care își desfășoară…

Citește mai departe

Dell se alatura pionierilor in mineritul urban prin reciclarea aurului din deseuri electronice

Dell se alatura pionierilor industriei in mineritul urban, un concept promovat de Zero Waste Romania ca fiind una dintre solutiile integrate in strategia „zero deseuri”, prin care resurse precum metalul, lemnul, combustibil sau resurse fosile pot fi conservate prin recuperarea si reintroducerea lor in sistemul economic, in timp ce risipa altor produse si materiale poate fi redusa…

Citește mai departe

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem…

Citește mai departe

Un prim pas spre eficienta resurselor in Europa. Parlamentul European a votat pentru economia circulara

Raportul “Eficienta Resurselor: Tranzitia spre Economia Circulara” a fost votat ieri, 9 iulie, cu o majoritate de 394 de voturi, 197 impotriva si 82 de abtineri, in plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Votul vine dupa ce Comisia Europeana a anulat,la finele anului trecut, proiectul pilot “Economie Circulara:Deseuri si Resurse”, cu promisiunea ca va “consolida” propunerea…

Citește mai departe

Asociatia MaiMultVerde lanseaza programul ecologic No Impact Project

Asociatia MaiMultVerde  implementeaza intre 1 mai si 10 mai 2015, la Cluj-Napoca, mobilitatea de tineret “No Impact Project”, finantata de Comisia Europeana prin Programul ERASMUS +, impreuna cu partenerii: Scambieuropei (Italia), Creatorii (Republica Moldova) si Professional Forum for Education (Bulgaria).   ”No Impact Project” a pornit de la ideea miscarii internationale ”No Impact” ce militeaza pentru un stil…

Citește mai departe

Incinerarea deseurilor municipale – o tehnologie esuata!

Daca in timpul celui de-al doilea razboi mondial nazistii foloseau incineratoarele pentru a pierde urma unei „probleme”, azi incineratoarele sunt folosite pentru a sterge urmele si pentru a camufla dovezile industriilor murdare si nesustenabile si lipsa de performanta in administrarea cantitativa a deseurilor de catre generatori si administratiile publice locale, volumele de deseuri generate fiind distruse fizic si, deci, imposibil de monitorizat si verificat.

Citește mai departe
Povestea agriculturii si economiei verzi

Povestea agriculturii si economiei verzi

Un videoclip animat numit „Povestea agriculturii si economiei verzi”, pune in evidenta modul in care agricultura poate ajuta la construirea unei economii ecologice la nivel global, inclusiv la cresterea productiei de alimente, utilizarii mai eficienta a apei si imbunatatirea mijloacelor de trai a micilor fermieri. O tranzitie catre o economie verde este fundamentala abordarii dezvoltarii durabile….

Citește mai departe

Comisia Europeana lanseaza proiectul „Pentru o Europa mai curata”

Comisia Europeana a anuntat, marti, lansarea initiativei „Pentru o Europa mai curata”, destinata incurajarii actiunilor de ecologizare, cresterii gradului de sensibilizare cu privire la amploarea problemei pe care o reprezinta deseurile si, totodata, pentru incurajarii schimbarilor de comportament in aceasta privinta. Evenimentul va avea loc la 10 mai, fiind coordonat de Saptamana europeana pentru reducerea…

Citește mai departe

Economia circulara are logica in sectorul de afaceri. Studii de caz

O serie de intreprinderi au admis ca intensificarea eficientizarii resurselor si reducerea deseurilor vor contribui la protejarea lantului lor de aprovizionare, a profitabilitatii si a bunelor relatii cu clientii. IKEA Economising with resources is a founding principle of IKEA Group, and the company’s People & Planet Positive strategy builds on a long history of working…

Citește mai departe
Cât cost? casa independent? energetic

Principiile dezvoltarii durabile in constructii

Crearea cladirilor durabile si eficiente energetic a devenit foarte populara in ultimii ani. Proprietarii caselor sunt mereu in cautarea modalitatilor de a reduce amprenta de carbon, consumul energiei si costurile, iar metodele durabile sau ecologice in constructii indeplinesc ambele nevoi. Obiectivul constructiilor durabile sau verzi este reducerea emisiilor de carbon in cladire in timpul constructiei…

Citește mai departe

Eticheta eco si certificatele „verzi“, neinteresante pentru turismul romanesc de la malul marii

Turismul verde este, la noi in tara, o notiune aproape necunoscuta. Turistii fac risipa in vacante, in unitatile unde se cazeaza, lasa apa la robinet deschisa un sfert de ora pana sa intre la dus, tin toate luminile aprinse si aerul conditionat pornit chiar daca nu este necesar. Aceasta este mentalitatea romaneasca. De cealalta parte,…

Citește mai departe

Doar trei hoteluri din Romania au primit etichete ecologice

Doar trei hoteluri din Romania beneficiaza de etichete ecologice, a declarat miercuri, la o conferinta de turism, ministrul Mediului, Rovana Plumb, adaugand ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa desemneze zece destinatii ecoturistice. Ea a spus ca Ministerul Mediului, in parteneriat cu Ministerul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, incurajeaza participarea turoperatorilor pentru…

Citește mai departe

Autoritatile trebuie sa colectezi si mai multe DEEE-uri din 2016

Potrivit reprezentantilor reciclatorului buzoian GreenWEEE, principalele probleme vor fi insa cantitatea si rata de colectare a deseurilor Comisia Europeana a adoptat o noua directiva cu privire la deseurile de echipamente electrice si electronice, act normativ care introduce tinte superioare de colectare a DEEE-urilor. Din momentul intrarii in vigoare, toate statele membre ale Uniunii Europene au…

Citește mai departe

Statii pentru prelucrarea deseurilor la Medias

Moment important vineri pentru administratia medieseana. In prezenta mai multor oficialitati, au fost inaugurate statiile pentru colectarea si depozitarea temporara a deseurilor periculoase si pentru prelucrarea deseurilor provenite din constructii si demolari. Odata cu inaugurarea celor doua statii, Mediasul este primul oras din tara noastra care se apropie cu pasi repezi de un sistem integrat…

Citește mai departe

Prima campanie de deseuri periculoase, desfasurata timp de o saptamana, la Medias

In urma proiectului „Parteneriat pentru un mediu curat, reducerea deseurilor si dezvoltare durabila in Regiunea 7 Centru” municipiul Medias a beneficiat de o statie pentru depozitarea temporara a deseurilor periculoase din deseuri menajere. Pentru ca toti cetatenii sa cunoasca care deseuri fac parte din categoria celor periculoase s-au realizat materiale informative, atat fluturasi, pliante, afise,…

Citește mai departe

Sistemul alimentar, un factor decisiv asupra mediului

Un raport al SDC (Sustainable Development Commission), organizatie din Regatul Unit al Marii Britanii, recomanda reducerea cantitatii de deseuri si a alimentelor bogate in grasimi si zaharuri. Raportul, publicat recent de SDC, evidentiaza faptul ca eliminarea deseurilor, reducerea alimentelor bogate in grasimi si zaharuri, a carnii si a produselor lactate ar avea un aport imens…

Citește mai departe

Ghid practic al eco-cetateanului

Beneficiile vietii de eco-cetatean: Reducerea producerii de deseuri; A doua nastere a unor produse; Economisirea energiei, a materiei prime si a resurselor naturale; Reducerea imediata a poluarii si in viitor; Protectia mediului inconjurator si sanatatii noastre. Problema calitatii si a protectiei mediului a intrat in actualitate pe masura ce omenirea a devenit constienta de necesitatea…

Citește mai departe

Gunoaie „personalizate”

Satul sa vada ambalajele produselor din magazinul sau aruncate pe strada, un comerciant englez a decis sa-i forteze pe britanici, si mai ales pe copii, sa utilizeze cosurile de gunoi. Metoda aplicata este extrem de simpla si consta in inscrierea numelui cumparatorului pe ambalaj, la achizitionarea fiecarui produs. Pe toate pachetele de bomboane, de chipsuri…

Citește mai departe

NU folosirii plasticului

Multe tari si orase din intreaga lume dezvolta noi strategii pentru a minimiza costurile de mediu prin reducerea deseurilor si materialelor periculoase pentru mediu. Guvernele si comunitatile locale sunt constiente de faptul ca reglementarile de mediu nu sunt suficiente pentru a determina industriile sa dezvolte solutii alternative si inovatii pentru imbunatatirea mediului. Desi este greu…

Citește mai departe

Colectarea selectiva a deseurilor la Cluj

Problema deseurilor urbane este una din ce in ce mai stringenta, fiind accentuata de cresterea substantiala a fortei de consum. O solutie pentru reducerea deseurilor si recuperarea lor partiala este colectarea selectiva, o utopie inca la nivelul orasului Cluj-Napoca. Desi legislatia in vigoare prevede obligativitatea colectarii selective, aceasta nu se realizeaza eficient datorita lipsei de informare, educare si constientizare a cetatenilor in privinta gestionarii eficiente a deseurilor.

Citește mai departe