Un raport al SDC (Sustainable Development Commission), organizatie din Regatul Unit al Marii Britanii, recomanda reducerea cantitatii de deseuri si a alimentelor bogate in grasimi si zaharuri. Raportul, publicat recent de SDC, evidentiaza faptul ca eliminarea deseurilor, reducerea alimentelor bogate in grasimi si zaharuri, a carnii si a produselor lactate ar avea un aport imens in privinta imbunatatirii sanatatii si a reducerii impactului negativ al retelei alimentare asupra mediului.
Denumit Setting the Table si realizat de catre Defra, studiul ofera sfaturi pentru guvern in ceea ce priveste elementele primordiale care vizeaza durabilitatea si evalueaza impactul schimbarii tiparelor de consum alimentar asupra mediului si asupra sanatatii. Concluzia la care s-a ajuns este aceea ca exista numeroase dovezi cum ca schimbarile in ceea ce priveste comportamentul alimentar care sunt benefice mediului au de asemenea avantajul de a imbunatati si sanatatea nutritionala in Marea Britanie.
Reteaua alimentara si comportamentul alimentar au un impact deosebit asupra mediului, afectand si sanatatea populatiei. Aproximativ 18% din emisiile de gaze cu efect de sera ale Marii Britanii se datoreaza productiei si consumului alimentar. Totodata, un numar de aproximativ 70,000 de decese premature in tara anglo-saxona ar putea fi evitate daca dieta englezilor ar fi conform indicatiilor nutritionistilor.
Studiul SDC a mai relevat faptul ca prin consumul de peste provenind din surse sigure, durabile, consumul alimentelor de sezon, evitarea apei imbuteliate, cumparaturile facute fara ajutorul masinilor sau prin internet, cat si prin consumul unor mancaruri organice, care protejeaza si animalele, s-ar contribui foarte mult la o dieta mai sigura si mai sanatoasa.
Totusi, cele mai importante beneficii in ceea ce priveste mediul si sanatatea decurg din reducerea consumului de carne, lactate, eliminarea consumului de mancaruri si bauturi cu continut nutritional scazut, incluzand cele bogate in grasimi si in zaharuri, precum si reducerea deseurilor alimentare. SDC insista asupra implicarii guvernului in problema sistemului alimentar, care, conform acestora, trebuie sa incorporeze criteriile impuse de mediu si cele de sanatate publica, dar si cerinta imperativa ca standardele sectorului public de catering sa includa criteriul durabilitatii. Se recomanda de asemenea si efectuarea unor studii mai aprofundate asupra unor „puncte fierbinti” din punctul de vedere al durabilitatii, incluzand carnea, lactatele, pestele, soia si uleiul de palmier, precum si modul in care diferitele metode de productie afecteaza durabilitatea.
Tim Lang, consultant pe probleme de alimentatie in cadrul SDC, afirma: „Eliminand carnea si lactatele din alimentatie si alegand in schimb doar peste, fructe si legume din surse sigure si care respecta criteriul durabilitatii, am avea ca efect reducerea impactului sistemului alimentar asupra mediului si imbunatatirea acesteia. Realizam ca acest lucru ridica probleme pentru companii, guvern si consumatori, ceea ce presupune mai mult timp pentru o abordare adecvata”.
Sursa: www.sd-commission.org.uk , http://www.4ecotips.com/