Problema deseurilor urbane este una din ce in ce mai stringenta, fiind accentuata de cresterea substantiala a fortei de consum. O solutie pentru reducerea deseurilor si recuperarea lor partiala este colectarea selectiva, o utopie inca la nivelul orasului Cluj-Napoca. Desi legislatia in vigoare prevede obligativitatea colectarii selective, aceasta nu se realizeaza eficient datorita lipsei de informare, educare si constientizare a cetatenilor in privinta gestionarii eficiente a deseurilor.
Date statistice
Clujenii produc in fiecare an aproximativ 130.000 de tone de deseuri, dintre acestea mai mult de 50% fiind deseuri biodegradabile, 21% reprezentind hirtia si cartonul, 9% deseuri din mase plastice, 6% sticla si 4% metale. In prezent sistemul de colectare selectiva nu este implementat decit partial, cantitatile de deseuri municipale reciclabile colectate si valorificate fiind inca scazute. SC Brantner Veres SA, in colaborare cu ECO-ROM Ambalaje, a reusit anul trecut colectarea selectiva a urmatoarelor cantitati de deseuri: hirtie 34,042 tone, carton – 325,088 tone, PET – 20,927 tone si folie – 24,745 tone. Conform Raportului privind starea mediului, in judetul Cluj exista 11 agenti raportori, autorizati pentru colectarea PET-urilor de la populatie si agentii economici, situatia colectarii lor selective si a valorificarii fiind urmatoarea: colectate 1482,265 tone, valorificate 1449.964 tone.
Colectarea selectiva se face, deocamdata, in cadrul a 50 de puncte gospodaresti existente pe raza municipiului Cluj-Napoca. Din pacate, destinatia containerelor din cadrul punctelor gospodaresti nu este respectata intotdeauna, acesta fiind doar unul din motivele pentru care exista nevoia reala de informare si educare a populatiei privind selectarea si valorificarea deseurilor.
Proiect educativ
Asociatia Ecologista „Floarea de Colt”, sprijinita de autoritatile locale si de firmele de salubritate, a initiat deja o campanie de constientizare a clujenilor in vederea colectarii selective si pentru a reduce cantitatile de deseuri produse. Sub denumirea de „Eco Impact”, acest demers se doreste a fi un punct de legatura intre toti actorii implicati in procesul de producere, colectare si reciclare, pentru a pune bazele rezolvarii problemei deseurilor in Cluj-Napoca. Clujenii vor afla mai multe despre modul in care se colecteaza si se recicleaza deseurile urbane, dar si despre beneficiile pe care colectarea selectiva le are in materie de protectie a mediului. Campania de informare si educare va fi realizata pe cartiere, cu ajutorul asociatilor de proprietari, fiecare locuitor al orasului putind avea, astfel, acces usor la informatii privind cel mai apropiat punct gospodaresc de colectare selectiva, modul de selectare, precum si care deseuri se preteaza a fi reciclate si care nu, unul din obiectivele propuse, in decurs de un an, fiind determinarea cresterii cu 5% a cantitatii de deseuri colectate selectiv. In cadrul proiectului „Eco Impact” se va initia si o campanie de informare si educare in scoli si universitati, in speranta ca, in scurt timp, clujenii vor decide sa se implice mai mult in curatenia orasului lor, pentru a-i da, intr-adevar, o fata europeana.
Sursa: Monitorul de Cluj