Scoarta de copac folosita la Radauti ca materie prima pentru producerea de energie de cogenerare

Firmele austriece Holzindustrie Schweighofer si Gerfor au organizat vineri, la Radauti un seminar intitulat “Biomasa – Energia verde” unde s-a discutat despre potentialul si utilizarea resurselor de biomasa lemnoasa.

La seminar a participat si Ionel POPA – director Institutul de Cercetari Silvice Campulung Moldovenesc, Prof. Dr. Radu CENUSA – Decan Facultatea de Silvicultura Suceava, dar si senatorul Gheorghe Flutur.

In cadrul manifestarii directorul general al firmei austriec Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer a anuntat ca va construi, in 2008, doua instalatii de producere a energiei de cogenerare pe baza de biomasa, la Sebes si Radauti, folosind ca materie prima scoarta de copac obtinuta din productie, ce va fi acoperit intregul necesar de energie termica. Acesta a exemplificat cu investitia din Radauti unde in instalatie se vor produce 25.000 MWh ce va asigura alimentarea cu energie electrica a 12.500 de consumatori casnici. Instalatia permite reducerea emisiilor de bioxid de carbon fata de instalatiile de cogenerare pe baza de gaze naturale si are avantajul ca produc concomitent energie electrica si termica si ca spre deosebire de alte procese, cogenerarea permite o economisire de pana la 43 la suta a energiei primare

Potrivit acestuia, productia de peleti (combustibili solizi, cu continut scazut de umiditate, obtinuti din rumegus, aschii de lemn sau chiar scoarta de arbori, prin presare mecanica) in cadrul Holzindustrie Schweighofer – Sebes a fost in anul 2007 de 30.000 de tone, estimandu-se pentru anul 2008 o crestere pana la 70.000 de tone, suficienta pentru necesarul anual a 12.000 pana la 20.000 de consumatori casnici in Romania. Pentru consumul casnic, peletii sunt ambalati in saci de 15 kg, iar pentru consumatorii mai mari in unitati de o tona.

Schweighofer a aratat ca peletii reprezinta cea mai ieftina sursa de energie obtinuta din materii regenerabile care poate fi depozitata in rezervoare si transportata, aratand ca un mc de gaz corespunde puterii calorice a doua kilograme de peleti, subliniind ca producerea de peleti elimina deseurile rezultate in urma prelucrarii lemnului.

Participantii la seminar au apreciat ca Guvernul trebuie sa incurajeze cetatenii si firmele romanesti sa investeasca in surse alternative de producere a energiei cum este biomasa, deoarece acest tip de energie este practic inepuizabila, nepoluanta, iar costurile de obtinere sunt mult mai reduse comparativ cu energia obtinuta din combustibilii clasici.

Sursa: News Bucovina

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente