Dell se alatura pionierilor industriei in mineritul urban, un concept promovat de Zero Waste Romania ca fiind una dintre solutiile integrate in strategia “zero deseuri”, prin care resurse precum metalul, lemnul, combustibil sau resurse fosile pot fi conservate prin recuperarea si reintroducerea lor in sistemul economic, in timp ce risipa altor produse si materiale poate fi redusa fie prin reparare si refolosire, fie prin reciclare si extragerea resurselor valoroase.

Dell anunta lansarea primului program pilot din industrie pentru folosirea aurului reciclat de la echipamente electronice uzate in noi placi de baza pentru computere, care vor echipa modelul premiat Latitude 5285 2-in-1 incepand din aceasta primavara. Programul pilot vine ca urmare a unui studiu de fezabilitate de succes asupra placilor de baza ale serverelor. Procesul de valorificare in bucla inchisa a aurului ar putea sprijini, anul viitor, crearea de milioane de placi noi de baza. El extinde programul in bucla inchisa Dell de valorificare a deseurilor, de la materiale plastice la metale pretioase.

Reutilizarea si reciclarea aurului din produse tehnologice uzate nu numai ca genereaza beneficii economice, dar si produce avantaje sociale si de mediu considerabile prin evitarea provocarii de daune la adresa sanatatii oamenilor si a scurgerii de substante poluante asociate in mod obisnuit cu procesele de extractie a aurului din mine. Conform unui studiu Trucost, procesul de recuperare a aurului pus la punct de partenerul de mediu al Dell, Wistron GreenTech, generaza un impact asupra mediului cu 99% mai scazut decat procesul de extractie traditional.

In plus, Dell si Nikki Reed, actrita, intreprinzatoare si activista, anunta inceputul unei colaborari in sprijinul miscarii pentru design sustenabil. The Circular Collection by Bayou with Love and Dell este o colectie noua, in serie limitata de bijuterii confectionate in Statele Unite in intregime din aur recuperat prin programele de reciclare Dell. Colectia, care include inele, cercei si bratari din aur de 14 si 18 carate, este prezentata in cadrul editiei 2018 Consumer Electronics Show (#CES2018) pentru a evidentia impactul larg pe care deseurile electronice sau echipamentele electronice aruncate, il au asupra mediului, precum si oportunitatea de colaborare intre industrii pentru progresul economiei circulare.

“Colectia Bayou with Love a fost creata pentru cresterea constientizarii impactului pe care oamenii il au asupra planetei noastre si pentru a demonstra ca se pot realiza lucruri frumoase din materiale reciclate”, a spus Nikki Reed, cofondator Bayou with Love. “Prin reciclarea aurului considerat “deseu”, Dell si cu mine muncim sa cream un mediu in care sa refolosim constant resurse si ne luptam pentru reducerea deseurilor catre zero.”

Conform datelor oficiale, dintr-o tona de minereu de la Rosia Montana s-ar obtine maxim 1,5 g de aur/tona, in timp ce dintr-o tona de telefoane mobile pot fi obtinute pana la 120 g de aur, 90 g de platina, 5 kg de argint si cantitati considerabile din alte metale.

In ceea ce priveste deseurile electrice, Romania trebuie sa sa atinga, anual, o cantitate colectata de 4 kilograme / locuitor de deseuri electrice si sa indeplineasca, conform legislatiei in vigoare, o tinta de 45% reciclare pentru pentru perioada 2017 – 2020. 

Teoretic, avand in vedere ca in 2016 au fost puse in vanzare pe piata din Romania peste 4.5 milioane de telefoane mobile, cu o durata de viata planificata de circa doi ani, in 2018 acestea s-ar putea transforma in circa 450 de tone de deseuri (10 mii telefoane/tona), din care ar putea fi extrase, cu o eficienta cuprinsa intre 40 si 70%, in functie de tipul dezasamblarii (mecanica sau manuala), aproximativ 10 tone de aur/an.

Conform Zero Waste Romania, elementul cheie in economia circulara este prevenirea generarii de deseuri, care la nivel de industrie se realizeaza printr-o proiectare sustenabila de produs.  Aceasta vizeaza eliminarea uzurii planificate a produselor, reducerea toxicitatii materialelor folosite astfel incat sa nu afecteze sanatatea muncitorilor in procesul de reciclare, echitatea in exploatarea materialelor folosite si folosirea unui continut cat mai ridicat de materiale reciclate; design modular, astfel incat produsele sa poate fi reparate, iar anumite elemente inlocuite cu usurinta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.