Cea mai verde clădire a anului 2017

0
2708

La finele anului trecut, un juriu format din opt specialiști a desemnat clădirea de birouri Click Factory de la Cluj Napoca ca fiind Clădirea Verde a Anului 2017, în cadrul Green Gala Awards – unul dintre cele mai prestigioase astfel de evenimente, organizate de către Romania Green Building Council.

Sursa: FB Romania Green Building Council Green Gala Awards 2017

Click Factory din Cluj-Napoca este o clădire de birouri amenajată pe structura fostei fabrici de confecții Flacăra și găzduiește birourile a peste 600 de angajați ai companiilor iQUEST, BOSCH și CoSoSys. Aceasta a obținut maxim la fiecare dintre categoriile jurizate dintre care menționăm: mediul urban, utilizarea eficientă a apei, calitatea mediului interior/sănătate și bunăstare, eficiență energetică, materiale, inovare și sustenabilitate. 

Clădirea este un model de bune practici în reconversii industriale și regenerare urbană, fiind proiectată și renovată conform celor mai inalte standarde de performanță din punct de vedere a sustenabilității ca și clădire verde. Conform constructorului, structura vechii fabrici a fost consolidată prin întărire cu fier beton și cămășuire cu beton a stâlpilor de rezistență și cu fibră de carbon a vechile grinzi.

Materialele utilizate au fost alese pe baza impactului acestora asupra mediului, a distanței față de producător, a toxicității, a reciclabilității și eficienței energetice a acestora. Dintre cele mai inovatoare menționăm plăcile de gips-carton Knauf Cleaneo Akustik ce au in componenta lor zeoliti, care actioneaza ca un catalizator, retinand mirosurile si dezintegrand substantele nocive din aer. Acestea imbunatatesc acustica incaperilor, absorbind reverberatiile cu ajutorul perforatiilor speciale.

Mocheta cu care s-au acoperit pardoselele este certificată cradle-to-cradle, ceea ce indică faptul că producătorul încearcă să elimine substanțele toxice, să folosească doar energie regenerabilă și să recupereze carpetele uzate, pentru a le reutiliza ca materie primă. 

Lemnul folosit este certificat FSC și provine din păduri exploatate responsabil, iar vopselele și adezivii furnizate de SIKA, au compusi reduși spre zero de compuși organici volatili toxici.

De asemenea, cantitățile de materiale au fost optimizate încă din etapa de proiectare pentru a produce cât mai puține deșeuri posibil în etapa de execuție, iar clădirea a fost dotată cu un sistem complex de sortare pe șase fracții și tratare a biodeșeurilor on site, fiind prima clădire de birouri cu un astfel de sistem din România. Iar acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile apreciate de specialiști, lista de soluții verzi implementate fiind extrem de lungă vom continua prezentarea într-un articol viitor.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.