Economia circulara are logica in sectorul de afaceri. Studii de caz

Economia circulara are logica in sectorul de afaceri
Economia circulara are logica in sectorul de afaceri

O serie de intreprinderi au admis ca intensificarea eficientizarii resurselor si reducerea deseurilor vor contribui la protejarea lantului lor de aprovizionare, a profitabilitatii si a bunelor relatii cu clientii.

IKEA

Economising with resources is a founding principle of IKEA Group, and the company’s People & Planet Positive strategy builds on a long history of working with sustainability. Launched in 2012, the strategy outlines how the company is taking the next big step to help millions of people live a more sustainable life at home, to strive towards resource and energy independence and to help to create a better life for people and communities around the world.

One year on from the launch of People & Planet Positive, IKEA Group is making good progress.

Highlights from FY13:

  • IKEA Group has committed to own 137 wind turbines and installed 550,000 solar panels, taking the company a step closer to producing more renewable energy than the total energy it uses by 2020.
  • Sold 22.4 million LED products including 12.3 million LED bulbs. The LED bulbs alone save each customer €7 in electricity costs per bulb, per year compared with incandescent. Customers will save a combined total of €86 million per year from the LED bulbs sold.
  • €40 million saved through energy efficiency efforts in stores and warehouses since FY10.
  • IKEA Group is one of the world’s largest buyers of FSC-certified wood in the retail sector, and almost 1/3 of its wood was FSC certified or recycled in FY13. All wood was sourced from suppliers that meet the IKEA forestry standard.
  • The share of cotton from more sustainable sources used in products more than doubled, increasing from 34% (FY12) to 72% (FY13).
  • 87% of the waste from operations was recycled or incinerated with energy recovery
  • 47% of managers are women.
  • The IKEA Foundation donated €101 million in 2013 to projects that support millions of children in some of the world’s poorest communities, a 21% increase from 2012.

TerraCycle

Aceasta companie dinamica, cu sediul in SUA, isi desfasoara activitatea pe patru continente (inclusiv 11 tari din UE), aceasta constand in colectarea ambalajelor greu reciclabile – ambalaje de bauturi, ambalaje de snacks-uri, instrumente de scris, periute de dinti – si transformarea acestora in noi produse, cum ar fi pungi, banci, ghivece de flori si stropitori. Aceasta colaboreaza cu branduri de larg consum si gestioneaza „brigazi” la nivel local si national, responsabile de colectarea obiectelor de reciclat. La nivel global, TerraCycle a reutilizat in alte scopuri peste 2,6 miliarde de ambalaje. In prezent, compania depune eforturi pentru a gasi solutii si in cazul altor fluxuri de deseuri larg raspandite, precum scutecele de unica folosinta si guma de mestecat.

HealthySeas

Healthy Seas a fost infiintata de catre un ONG, alaturi de doua intreprinderi, in scopul recuperarii plaselor de pescuit uzate si reciclarii acestora in productia de textile. Potrivit rapoartelor ONU, in marile din intreaga lume se gasesc 640 000 de tone de plase de pescuit abandonate, care ameninta viata ecosistemului marin si polueaza apele. Initiativa „Healthy Seas, drumul de la deseuri la imbracaminte” coordoneaza echipe de scafandri care colecteaza deseurile marine, in special plase de pescuit, si le transforma in fibre ECONYL® utilizate in fabricarea de produse noi si durabile. Healthy Seas a fost infiintata de ECNC Group, o firma de consultanta in materie de biodiversitate si durabilitate, de un producator de textile, Aquafil Group, cu sediul in Italia si de angrosistul de sosete Star Sock, din Tarile de Jos. De asemenea, compania depune eforturi in vederea cresterii gradului de constientizare si crearii de masuri de preventie, in colaborare cu industria pescuitului si cu alti factori interesati.

 

Caterpillar

Grupul american Caterpillar numara 3 600 de angajati la nivel mondial pe segmentul de refabricare gestionat de compania CAT Reman, care inlocuieste produsele inainte ca acestea sa se strice si le reconditioneaza utilizand atat componente noi, cat si componente folosite. Compania a acordat o atentie sporita crearii unui produs care sa poata fi refabricat de mai multe ori, iar capacitatea acesteia de a economisi materiale ii confera un avantaj competitiv in fata concurentei. Unul din cele mai cunoscute produse este un bloc motor cu manson detasabil in alezajul cilindrilor. Atunci cand componenta este reconditionata, acest material poate fi scos si inlocuit pentru a reconferi motorului performanta unui motor nou. Produsele refabricate ale Caterpillar sunt reconditionate si testate la aceleasi standarde – uneori chiar mai ridicate – ca produsele noi si sunt puse in vanzare cu aceeasi garantie.

 

Maersk Line

Gigantul naval Maersk Line a elaborat un pasaport care favorizeaza reciclarea pe tot parcursul ciclului de viata („Cradle to Cradle Passport”) pentru noile sale nave container, lansat in 2013, intr-un efort de a asigura o furnizare rapida de otel ieftin, 60 000 de tone fiind necesare productiei unei singure nave. Pasaportul, primul din industria navala, va contine o baza de date online pentru crearea unui inventar detaliat care sa poata fi utilizat pentru identificarea si reciclarea componentelor navei la o calitate mult mai ridicata decat in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *