Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

0
1318

Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, EstoniaFinlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate.

Belgia detine un sistem depozit voluntar si unul obligatoriu pentru ambalaje de bauturi precum sticle de PET, sticla sau doze de aluminium, implementat din 1993. Sticlele pentru bere si bauturi carbogazoase trebuie sa fie refolosibile de cel putin 7 ori si sa poata fi reumplute, iar garantia per recipient este cuprinsa intre 0.55 si 1 leu.

Conform OUG 38/2016 crearea cadrului legislativ pentru implementarea sistemului depozit la punctul 1, trebuia urmata de elaborarea unei metodologii de implementare de catre Ministerul Mediului, ceea ce nu s-a intamplat inca. Mai mult, ONG-urile avertizeaza ca sistemul a fost propus spre eliminare in cadrul sedintei din Comisia de Mediu, care va avea loc azi, 7 iunie, 2017 si au lansat un apel de mobilizare pentru contactarea si informarea deputatilor cu privire la importanta acestui instrument in preventia generarii deseurilor.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.