Un artwork inedit, peste 300 de turisti informati despre #plajecurate si 10 kg de deseuri scoase din Marea Neagra de catre 37 de scafandri. Aceasta este ”prada” obtinuta in urma evenimentului organizat de ONG Mare Nostrum in weekendul care a trecut!
Evenimentul Mare Nostrum pentru #plajecurate a starnit curiozitatea tuturor turistilor aflati pe faleza Cazino Constanta in acest weekend. De la primele ore ale diminetii, voluntarii Mare Nostrum au inceput sa realizeze un artwork din 16.000 mucuri de tigara, cantitatea aceasta fiind descoperita in monitorizarile din ultimul an, efectuate pe plajele de pe litoralul romanesc.
In acelasi timp, un grup de 37 de scafandri profesionisti si amatori, de la centrele de scufundari partenere, s-au aventurat pe fundul Marii Negre, intr-o actiune complexa de igienizare. Rezultatul? 10 kg de deseuri, ”pescuite” in decurs de doua ore.
” Din nefericire, poluarea exista nu numai pe plajele de pe litoralul romanesc, ci si in adancurile Marii Negre. Cele mai multe deseuri descoperite au fost doze de aluminiu, pe langa alt tip de recipiente si ambalaje aruncate de turistii sau constantenii … binevoitori ”, spune Marian Paiu, coordonator eveniment.
La cateva ore de la inceputul evenimentului, a fost finalizat si artwork-ul, care i-a determinat pe turisti sa se fotografieze langa el:
”Realizarea acestui artwork este un statement pentru noi, ca si constanteni, dar si pentru turisti. Iar cifra de 16.000 este una plina de inteles pentru noi, cei de la Mare Nostrum. Aceasta cantitate de mucuri de tigara a rezultat in urma monitorizarilor din ultimul an, efectuate pe 1,5 % din plajele de pe litoralul romanesc. Daca facem o conversie, cantitatea se ridica la 1.000.000 de mucuri de tigara pe toate portiunile de plaja, ceea ce nu este deloc bine. Asta si pentru ca atunci cand se descompun, toxinele din mucurile de tigara se imprima in nisip, afectand mediul marin, dar si pielea celor care intra in contact cu ele. De altfel, mucurile de tigara sunt pe primul loc in topul deseurilor gasite pe litoral”, spune Mihaela Candea, director executiv ONG Mare Nostrum.
”Nu a fost deloc usor sa realizam acest artwork. Am ales un banner de 4 m lungime si 1,3 m latime, in ideea ca va fi mai mult decat suficient pentru ideea noastra. La fata locului , lipind mucurile de tigara, am realizat ca 16.000 reprezinta cantitatea necesara pentru a acoperi 2 astfel de bannere. Unul a fost realizat in cadrul evenimentului, celalalt banner va fi realizat si utilizat pentru urmatoarele campanii de constientizare. Voluntarii implicati sunt majori si au fost echipati cu masti de protectie si manusi, pentru a nu fi afectati de toxicitatea mucurilor de tigara colectate”, completeaza Mihaela Candea.
De altfel, in decursul acestei saptamani, ONG Mare Nostrum va da publicitatii rezultatele actiunilor de monitorizare ale plajelor din luna aprilie 2017.
Pe 10 iunie, ONG-ul organizeaza o actiune de beach clean up si un happening inedit – Lant uman care sa formeze #plajecurate, in ideea de a sustine acest concept si de a le readuce aminte constantenilor despre importanta aruncatului la cos pe plaja sau in afara ei.