Halle 2, centru de reutilizare emblematic din München

Capitala unuia dintre cele mai bogate state federale din Germania, München găzduiește un renumit magazin de produse la mâna a doua și centru de reutilizare. Halle 2, înființat de municipalitate, combină principiile economiei circulare, cu scopul de a sprijini în mod activ stilul de viață durabil al locuitorilor din München. Spațiul în care își desfășoară activitatea este de aproximativ 1.440 metri pătrați și este situat în centrul orașului. 

Un studiu de caz elaborat de Zero Waste Europe arată cum aici nu doar se repară și se vând bunuri colectate în cele 12 centre de reciclare ale orașului. Halle 2 acționează, de asemenea, ca un hub, pentru a implica o serie de părți interesate din comunitate și pentru a promova soluții circulare, precum și pentru a crea noi locuri de muncă și oportunități de formare pentru rezidenți. Angajații centrului sunt angajați ai companiei publice de gestionare a deșeurilor din München (AWM), iar atelierele susținute de experți și alte activități care au loc aici sunt organizate de către voluntari și grupuri locale. Centrul a devenit o parte vitală și o inițiativă emblematică a activităților mai largi de prevenire a deșeurilor puse în aplicare de către AWM. În 2017, Halle 2 a câștigat Premiul Eurocities pentru Cooperare. 

Halle 2 conectează pentru localnicii care doresc să repare și să refolosească diferite obiecte,  mai degrabă decât să le arunce ca deșeuri. Centrul joacă un rol activ în cadrul comunității, aducând împreună cetățenii și alte părți interesate, precum întreprinderile, pentru a promova și implementa soluții circulare, cum ar fi repararea și vânzarea articolelor second-hand.

Din 2000 până în prezent, populația orașului a crescut de la 1,2 la 1,5 milioane de locuitori, însă volumul deșeurilor generate nu a crescut cu același procent. Potrivit metodologiei germane, în 2018 orașul München a reciclat 54% din deșeuri, cu o cantitate de 365 kg deșeuri menajere generate pe cap de locuitor. Cu toate că în contextul german erau procente impresionante, consiliul municipal a considerat că München ar putea să îmbunătățească mult situația în ceea ce privește reducerea deșeurilor. Astfel, s-a luat decizia extinderii activităților legate de reparare și refolosire în oraș. Vârful de lance l-a reprezentat dezvoltarea centrului Halle 2.

Un minus de 1.000 de tone de deșeuri pe an

Succesul Halle 2 poate fi măsurat prin creșterea cifrei de afaceri a magazinului. În 2016, venitul lunar a fost de 51.877 euro, care a crescut la 56.756 euro în 2019. Creșterea înregistrată a fost de puțin sub 60.000 euro de la an la an. Conform calculelor AWM,  aproximativ 1.000 de tone de articole sunt reparate sau reutilizate la Halle 2 în fiecare an. Obiectivele viitoare ale centrului de reutilizare includ creșterea vânzărilor lunare de la 56.000 la 90.000 euro și a numărului de articole vândute în fiecare lună de la 14.000 la 24.000, în următorii 3 ani.

Activitatea de zi cu zi a Halle 2 reprezintă doar o parte a strategiei mai ample a AWM, care urmărește să crească durata de viață a produselor utilizate local. În plus față de activitatea de la centrul de reutilizare, compania municipală de gestionare a deșeurilor din München furnizează resurse online care să-i ajute pe rezidenții dornici să repare și să refolosească articole mai vechi. Printre aceste resurse se numără un „ghid pentru reparare”, ce include lista atelierelor sau a repair cafe-urilor unde își pot duce lucrurile defecte, cu informații de contact ale acestora. 

Un alt instrument pentru locuitorii din bogata capitală a Bavariei este ghidul despre cum să vândă la mâna a doua articole pe care le-au deținut, în care sunt trecute în revistă inițiativele existente unde pot dona sau cumpăra obiecte la mâna a doua.

De asemenea, se pune la dispoziția rezidenților un „ghid de închiriere”, pentru cei care doresc să caute articole de închiriat și locații în care le acestea sunt disponibile, mai degrabă decât să fie nevoiți să le cumpere. 

În iulie 2020, Consiliul Municipal München a adoptat o rezoluție prin care își afirmă angajamentul de a dezvolta o economie circulară puternică și o strategie zero deșeuri. 

Autor: Rossella Recupero

Traducere și adaptare: Gabriela Barbur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *