Studiu: Reciclarea chimică, prea puține informații despre recircularea substanțelor periculoase

Tehnologiile de reciclare chimică, prezentate adesea ca revoluționare pentru reciclarea plasticului, ridică probleme serioase. Un studiu lansat miercuri de către CHEM Trust a constatat că aceste tehnologii implică un sistem substanțial de energie, este nevoie de o pre-sortare a deșeurilor, plasticul reciclat trebuie să fie de o foarte bună calitate. În plus, substanțele chimice periculoase reprezintă o preocupare majoră. Raportul a fost elaborat de consultanții de mediu de la Eunomia, care au analizat datele disponibile privind diferite tehnologii de reciclare chimică. Au fost evaluate performanțele și fezabilitatea acestor soluții, inclusiv consumul de energie, impactul climatic, în ce măsură reușesc să rezolve problema substanțelor periculoase și cum ar reuși să se încadreze în sistemele de management al deșeurilor. 

În activitatea lor de cercetare, consultanții Eunomia s-au confruntat constant cu lipsa de informații adecvate. Cu toate acestea, au reușit să constate că unele tehnologii de reciclare chimică sunt mai performante decât altele. Potrivit raportului, toate aceste soluții de reciclare chimică utilizează multă energie, au nevoie de material curat și omogen și au probleme în competiție cu tehnologiile de reciclare mecanică. Multe dintre aceste tehnologii nu sunt capabile să rezolve integral problema substanțelor periculoase din materia primă, generează deșeuri care pot conține astfel de chimicale și e greu de stabilit dacă acestea sunt utilizate în sau rezultă din procesele de reciclare chimică. 

Ce este reciclarea chimică?

În reciclarea chimică se urmărește reciclarea maselor plastice prin modificarea structurii materialului. Există trei categorii largi de reciclare chimică, adecvate pentru diferite tipuri de plastic: purificarea cu solvent, soluție utilizată pentru polistiren; depolimerizarea chimică, care presupune utilizarea substanțelor chimice pentru descompunerea lanțului de polimeri, abordare folosită pentru PET/polyester și anumiți polimeri similari; depolimerizarea termică, în care se aplică polimerilor de plastic un tratament termic – adesea piloriza, soluție folosită în general pentru polietilenă și polipropilenă

Asigură reciclarea chimică o economie circulară fără substanțe periculoase?

Poziția organizației CHEM Trust este că o economie circulară durabilă este curată, nu perpetuează utilizarea substanțelor periculoase, care nu sunt permise în bucla de reciclare. 

Asociația industriei chimice din Uniunea Europeană CEFIC a susținut că reciclarea chimică are potențialul de a captura și separa așa-numita „moștenire chimică” și substanțe de risc foarte ridicat (în original substances of very high concern, SVHC), care pot fi prezente în plastic la finalul ciclului de viață. Potrivit raportului Eunomia, există foarte puțină informație privind natura, cantitatea și toxicitatea solvenților, reactivilor chimici și catalizatorilor utilizați, precum și natura, soarta deșeurilor și produselor secundare formate și separate în timpul procesului de reciclare chimică. Autorii studiului recomandă precauție față de tehnologiile de reciclare chimică, deoarece lipsa de informații poate însemna atât un vid de dovezi științifice, cât și rezultate nu tocmai favorabile.

În concluzie, este nevoie de mult mai multă transparență privind performanțele acestor tehnologii. CHEM Trust a comandat acest studiu pentru a afla adevărul din spatele vâlvei stârnite de reciclarea chimică.  

În contextul unei economii circulare curate și sigure, așa cum susține CHEM Trust, se pare că reciclarea chimică este supralicitată. Decontaminarea fluxului de reciclare cu aceste tehnologii necesită o sortare extinsă și pre-tratare, precum și un aport ridicat de energie. Rezultatul final poate rămâne contaminat cu substanțe chimice periculoase, iar viabilitatea economică a multora dintre aceste tehnologii este îndoielnică. Viziunea CHEM Trust rămâne aceeași: cel mai bun mod de a realiza o economie circulară curată este eliminarea treptată a substanțelor periculoase și asigurarea faptului că acestea nu sunt recirculate în materialele secundare. Sperăm ca studiul să ajute la înțelegerea diferitelor aspecte ale performanței tehnologiilor de reciclare chimică – a declarat Dr. Michael Warhurst, Director executiv al CHEM Trust. 

Studiul poate fi consultat aici

Te-ar putea interesa și Reciclarea chimică, o fantezie a industriei plasticului? 

Autor: Michael Warhurst

Traducere și adaptare: Gabriela Barbur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *