Materiale plastice pe care le folosim zi de zi sunt o amenințare pentru sănătatea noastră

Materialele plastice conțin și eliberează substanțe chimice periculoase cu efect perturbator endocrin, care pun în pericol sănătatea umană. Un nou studiu al Societății de Endocrinologie și IPEN (International Pollutants Elimination Network – Rețeaua Internațională pentru Eliminarea Poluanților) sumarizează cercetările internaționale privind impactul asupra sănătății ale perturbatorilor endocrini. Potrivit comunicatului de presă al IPEN, contaminarea răspândită cu astfel de substanțe chimice din plastic are efecte alarmante. 

Perturbatorii endocrini sunt substanțe chimice care afectează sistemul endocrin al organismului, cauzând cancer, diabet, tulburări reproductive și tulburări neurologice ale fătului și ale copiilor. Studiul prezintă o multitudine de dovezi care susțin legăturile directe cauză-efect dintre aditivii chimici toxici din materiale plastice și efectele specifice asupra sănătății sistemului endocrin.  

Estimări conservatoare indică mai mult de o mie de produse chimice în uz astăzi, care au efect de perturbatori endocrini. Printre substanțele cunoscute, eliberate din materialele plastice și periculoase pentru sănătate, se numără bisfenolul A și substanțele chimice conexe, ignifugii, ftalații, substanțele per- și polifluoroalchil (PFAS), dioxinele, stabilizatorii UV și metalele grele, precum plumbul și cadmiul. Materialele plastice care conțin perturbatori ai sistemului endocrin  sunt utilizate pe scară largă în ambalaje, construcții, pardoseli, producția și ambalarea alimentelor, în vase, în asistența medicală, jucării pentru copii, articole de agrement, mobilier, electronice de uz casnic, textile, automobile și cosmetice.

Ne expunem zilnic la un cocktail nociv de perturbatori endocrini 

144 de substanțe chimice sau grupuri chimice cunoscute a fi periculoase pentru sănătatea umană sunt utilizate în mod activ în materiale plastice, pentru funcții care variază de la activitatea antimicrobiană la coloranți, substanțe ignifuge, solvenți, stabilizatori UV și plastifianți.

Expunerea poate apărea pe întreaga durată de viață a produselor din plastic, de la procesul de fabricație la contactul cu consumatorii, reciclarea, până la gestionarea și eliminarea deșeurilor.

Expunerea la perturbatorii endocrini este o problemă universală. Testarea probelor umane arată în mod constant că aproape toți oamenii au asemenea substanțe chimice periculoase în corpurile lor.

Microplasticele, pe lângă faptul că au în compoziție aditivi chimici, pot funcționa și ca „purtători de compuși toxici”, dat fiind că pot acumula sau se pot combina cu alte substanțe chimice toxice din mediul înconjurător.

Bioplasticul / materialele plastice biodegradabile, promovate ca fiind mai ecologice, conțin aditivi chimici similari cu materialele plastice convenționale și au, de asemenea, efecte de perturbare endocrină. 

Multe dintre plasticele pe care le folosim zilnic acasă ori la muncă ne expun la un cocktail nociv de substanțe chimice cu efect de perturbare endocrină. Este necesară o acțiune decisivă la nivel global, pentru a proteja sănătatea umană și mediul nostru de aceste amenințări – a declarat Dr. Jodi Flaws, de la Univesitatea Illinois din Urbana-Champagin, autor principal al studiului. 

Acțiuni urgente pentru protejarea generațiilor viitoare

În luna mai a acestui an, guvernul elvețian a solicitat Convenţiei de la Stockholm înscrierea în  lista poluanţilor organici peristenţi a primului stabilizator pentru ultraviolete (UV), aditivul pentru plastic UV-328. Stabilizatorii UV sunt un aditiv obișnuit la plastic și sunt un subset de perturbatori endocrini la care face referire studiul Societății de Endocrinologie și IPEN.  Convenția de la Stockholm este instrumentul global pentru identificarea, evaluarea și controlul celor mai periculoase substanțe chimice de pe planetă. 

Necesitatea unei politici publice eficiente pentru a proteja sănătatea publică de perturbatorii endocrini din plastic este cu atât mai urgentă, cu cât se prognozează creșteri impresionante ale industriei plasticului. 

Accelerarea producției de plastic și proiecțiile de creștere cu 30-36% în următorii șase ani vor exacerba mult expunerile la substanțe chimice cu efecte de perturbare ale sistemului endocrin și înmulțirea cazurilor de boli endocrine la nivel mondial. Sunt imperative politicile globale de reducere și eliminare a perturbatorilor endocrini din plastic și limitarea expunerilor prin reciclare, gestionare și a incinerare a deșeurilor din plastic – Pamela Miller, copreședinte al IPEN.

Potrivit Dr. Pauliina Damdimopoulou, de la Karolinska Institutet din Stockholm, Suedia, expunerea la substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin nu este doar o problemă universală azi, ci și o amenințare pentru generațiile viitoare. Expunerea unei femei însărcinate la perturbatori endocrini poate afecta sănătatea copilului său, dar chiar și a viitorului nepot. Studii efectuate pe animale au demonstrat că perturbatorii endocrini pot provoca modificări ADN cu repercusiuni asupra mai multor generații.   

Societatea de Endocrinologie este cel mai mare grup internațional de oameni de știință, medici și academicieni care lucrează în domeniul endocrinologiei. Aceștia au lucrat la studiu împreună cu experți chimiști din rețeaua globală de sănătate a mediului, IPEN. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *