Justiția europeană confirmă pericolul bisfenolului A pentru animale sălbatice

Tribunalul Curții Europene de Justiție s-a exprimat miercuri, 16 decembrie, în favoarea Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA), decizând că bisfenolul A (BPA) este periculoasă pentru animalele sălbatice. Bisfenolul A este o substanță chimică utilizată pentru fabricarea materialelor plastice. 

Organizația de drept de mediu ClientEarth a afirmat într-un comunicat de presă că acesta a fost cel de-al treilea proces referitor la BPA judecat de către instanțele Uniunii Europene. Tribunalul a confirmat anterior deciziile care recunoșteau proprietățile perturbatoare pentru oameni, în special asupra sistemelor lor reproductive și hormonale, ale bisfenolului A. Prin hotărârea de miercuri, Tribunalul susține decizia ECHA de recunoaștere a BPA ca substanță chimică care afectează hormonii animalelor sălbatice, respingând o încercare a asociației comerciale PlasticsEurope de a anula decizia ECHA. Bisfenolul A a fost recunoscut oficial în Uniunea Europeană ca un perturbator endocrin pentru oameni începând din 2017 și, de asemenea, pentru animale din 2018. 

Atacuri repetate ale industriei plasticului

PlasticsEurope, asociația producătorilor de plastic,  a atacat prima oară decizia de include BPA pe lista UE a substanțelor care prezintă un risc foarte ridicat, bazată pe proprietățile sale toxice pentru reproducere. A pierdut atât acest proces, cât și următorul, în care contesta clasificarea bisfenolului A ca substanță de risc foarte ridicat, ca o consecință a proprietăților sale de perturbator endocrin pentru oameni. Apelul împotriva hotărârii instanței europene este în așteptare. 

ECHA a fost susținută în toate cele trei procese de către organizația  de drept de mediu ClientEarth, în calitate de intervenient. Dr. Apolline Roger, avocat în cadrul Client Earth, consideră că decizia Tribunalului UE este crucială. Recunoașterea BPA ca substanță de mare risc pentru viața sălbatică deschide calea pentru restricții suplimentare.

BPA este utilizat pentru fabricarea maselor plastice, în principal policarbonat, într-o mare varietate de produse, inclusiv recipiente, fierbătoare, umpluturi dentare. Este, de asemenea, folosit pentru rășinile care căptușesc cutiile alimentare.

Cele mai multe informații privind efectele expunerii la BPA asupra sănătății provin din studii efectuate pe animale. S-a demonstrat că bisfenolul A imită funcția hormonilor naturali ai animalelor și oamenilor. De exemplu, dăunează capacității peștilor și amfibienilor de a se reproduce, cu potențialul de a afecta stabilitatea populației.

UE a interzis BPA în sticlele pentru bebeluși în 2011. De asemenea, începând cu ianuarie 2020 a interzis utilizarea substanței chimice în bonurile de hârtie, pentru a proteja casierii. Franța a interzis BPA în toate ambalajele, recipientele și ustensilele alimentare.

Industria plasticului se opune de ani de zile unei reglementări mai stricte extrem de necesare a produselor chimice. Dar BPA este una dintre cele mai studiate substanțe chimice, iar proprietățile sale de perturbator hormonal sunt bine documentate. Industria trebuie să își schimbe strategia, să lase în urmă rezistența la schimbare și să se concentreze pe alternative mai sigure – a adăugat Dr. Apolline Roger.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *