Cultivarea organismelor modificate genetic, tot cu avizul UE

0
385
Cercetătorii continuă să apere produsele modificate genetic
Cercetătorii continuă să apere produsele modificate genetic
Cultivarea organismelor modificate genetic, tot cu avizul UE

Reprezentantii statelor membre ale Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta revizuirii legislatiei pentru a oferi posibilitatea ca fiecare tara sa fie aceea care poate decide restrictionarea sau interzicerea cultivarii pe teritoriul lor a organismelor modificate genetic (OMG).

Propunerea Comisiei are ca obiectiv sa stabileasca o baza juridica pentru a permite statelor membre sa restrictioneze sau interzica cultivarea de OMG-uri pe teritoriul lor din alte motive decat sanatatea sau mediul, de care se tine cont in cadrul procedurii de autorizare a OMG-urilor de catre UE. Astfel, Consiliul a examinat o propunere de reglementare care modifica directiva europeana 18/2001 in ceea ce priveste posibilitatea ca statele membre sa restrictioneze sau sa interzica, pe o parte a teritoriului sau pe intreg teritoriul, cultivarea organismelor modificate genetic autorizate la nivel European, lipsa ajungerii la un compromis fiind opozitia unor state precum Franta, Germania sau Marea Britanie. In prezent, UE aproba cultivarea a doua tipuri de organisme modificate genetic – o anumita specie de porumb si un tip de cartof adaptat pentru productia de amidon.
|n ceea ce priveste pozitia reprezentantilor tarii noastre, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely a declarat agentiei Agerpres ca Romania a fost de acord cu deblocarea situatiei, dar considera ca ar trebui sa existe o lista pe baza careia fiecare tara sa stie de ce sunt interzise sau nu aceste OMG-uri, tema revizuirii legislatiei in acest domeniu de activitate urmand a fi reluata in luna iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.