Cateva broaste dintr-o specie protejata vor avea un pasaj subteran special pentru ele intr-o comuna din Cluj. Amfibienii vor putea sa traverseze strada in siguranta, prin cateva tuneluri.
Amfibienii fac parte din specia Bombina – nu au mai mult de cinci centimetri lungime si pot trai pana la zece ani. Broscutele sunt ocrotite printr-o directiva europeana, deoarece sunt pe cale de disparitie, in Germania si Polonia, din cauza lucrarilor agricole.
Au aflat acest lucru si autoritatile din Chinteni, cand au vrut sa asfalteze un drum de trei kilometri, care leaga doua sate din comuna. Specialistii in protectia mediului au impus ca soseaua sa includa si trei pasaje subterane, destinate special amfibienilor.
„Sa poata sa treaca nu pe sosea, sa fie calcate de autovehicule, ci prin niste tunele. Este o masura venita in sprijinul acestor organisme, conform tuturor regulamentelor internationale europene”, spune László Rákosy, custode Sit Natura 2000.
Edilii n-au avut de ales, pentru ca altfel n-ar fi primit avizul de mediu necesar constructiei drumului. „Am fost obligati sa modificam proiectul. Am cheltuit din bani publici peste 20.000 de lei nejustificati din punctul meu de vedere. V-ati plimbat si dumneavoastra, ne plimbam si noi zi de zi, este un drum existent si nu exista nicio specie de broaste”, a declarat Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni.
Activistii de mediu recunosc ca nu prea au vazut broaste in comuna, dar spun habitatul este ideal pentru specia Bombina. Localnicii nu par insa impresionati.
Broastele Bombina mai traiesc si in alte zone din tara, in Delta Dunarii si in Campia Romana. In Chinteni, acestea vor avea insa propriul tunel, atunci cand guvernul va vira primariei banii pentru drum. Costul total al proiectului depaseste patru milioane si jumatate de lei.