Oamenii seaca planeta – Care sunt cele mai solicitate surse de apa de pe Pamant

Activitatea oamenilor duce la secarea rapida a aproximativ o treime din cele mai mari rezerve de apa subterana ale planetei si nu este limpede cat a mai ramas in aceste depozite, releva doua noi studii.

Oamenii folosesc apa subterana fara sa stie cand se va epuiza aceasta, scrie AFP, citata de France24.

„Masuratorile fizice si chimice disponibile sunt pur si simplu insuficiente”, a explicat autorul unui studiu, profesorul Jay Famiglietti, de la Universiattea California Irvine.

„Avand in vedere cat de rapid consumam rezervele de apa subterana ale planetei, avem nevoie de un efort global coordonat pentru a determina cata a mai ramas”, a mai spus Famiglietti, care este si specialist in probleme de apa la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

 Din principalele 37 de acvifere ale Pamantului, urmarite in perioada 2008-2013, opt au fost calificate ca fiind „supra-stresate”, adica sunt secate si nu se reumplu natural pentru a contrabalansa utilizarea. Alte cinci acvifere sunt „extrem sau puternic stresate” si oamenii de stiinta avertizeaza ca situatia se inrautateste sub impactul schimbarii climatice si cresterii populatiei.

Cea mai stresata resursa de apa este sistemul acvifer arab, care furnizeaza apa pentru 60 de milioane de oameni. Bazinul Indus, din nordul Indiei si Pakistan, este al doilea cel mai stresat acvifer, urmat de Murzuk-Djado din nordul Africii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *