Fara legi dure, Romania va deveni importator de gunoi

Romania incepe sa fie din nou vizata de tari precum Italia ca o posibila destinatie pentru deseuri. Autoritatile din regiunea italiana Liguria spun ca iau in calcul exportul gunoaielor in Franta sau Romania, dupa ce le expira actualul contract cu o groapa legala de gunoi din peninsula. Riscul ca Romania sa devina din nou supranumita « gunoier » al Uniunii Europene creste pe masura ce se apropie termenul din colo de care Bucurestiul nu mai poate interzice acest lucru, avertizeaza expertii.

Momentul aderarii la Uniunea Europeana in 2007 a prins Romania pe picior gresit, cu zeci de gropi de gunoi ce puteau fi usor descrise drept bombe ecologice cu ceas. Bruxellesul a cerut inchiderea si ecologizarea lor sau modificarea lor, conform standardelor europene de mediu. Ultimul termen pentru acest obiectiv a fost fixat in 2017 si cele mai multe dintre vechile gropi de gunoi s-au inchis, printre ultimele numarandu-se cea din Cluj, de la Pata Rat. Apoi, Bruxellesul ne mai cere sa crestem treptat pana la 25 si apoi 50 la suta reciclarea deseurilor, in prezent situata la procente care ne situeaza intre codasele Europei. Tot in 2017 insa expira si termenul in care Romania mai poate refuza si interzice tranzitul sau exportul de deseuri din alte state comunitare asa ca interesul creste, la fel si pericolul. La RFI, fostul ministru al mediului Attila Korodi spune ca autoritatile romane trebuie sa se blindeze legal pentru a putea tine departe miile de tone de gunoi de care alte state vor sa se descotoroseasca.

« Daca vedem ca deja o regiune a Italiei, la nivel de administratie locala, incepe sa abordeze si sa aminteasca de Romania ne pune in dificultate. De ce ? Pentru ca nemaiavand in curand un instrument de blocare a intrarii in tara a accestor deseuri trebuie sa avem mecanisme interne prin care sa reusim sa limitam accesul acestor deseuri. Intrebarea este, pentru anii urmatori, care sunt aceste mecanisme. Trebuie sa fie mult mai creativa institutia ministerului mediului decat a fost pana acum pentru ca blocarea intrarii de deseuri nu o sa mai fie posibila in anii urmatori », crede Attila Korodi.

Intre mijloacele pe care le pot folosi autoritatile romane pentru a preveni importul masiv de deseuri se numara interoducerea unor taxe usturatoare pentru depozitarea acestora, amanata de parlament pentru 2017, spune Attila Korodi. De asemenea, autoritatile pot pune la punct mai bine sistemul de supraveghere a tuturor deseurilor care tranziteaza Romania. In fine, importanta va fi si vocea comunitatilor locale care trebuie sa faca presiuni asupra municipalitatilor sa nu accepte situatii de neacceptat, mai spune fostul ministru al mediului. Avand in vedere ca e vorba pana la urma de o problema de siguranta publica si sanitara, e putin probabil ca autoritatile sa poata fi corupte usor, mai estimeaza Attila Korodi.

“Daca facem o cartografiere a judetelor Romaniei vedem ca sunt situatii singulare. Majoritatea judetelor, din fericire, si vorbim de 32 de judete au depozite de deseuri ecologice construite din fonduri europene, care sunt ale municipalitatilor si care sunt date in concesiune unor firme private pentru administrare. Decizia de a primi sau nu din afara jurisdictiei administratiei locale este a comunitatii, oricum cheia este si la comunitartea locala. Cheia la nivel national se afla la transparenta, la trasabilitate si la taxarea depozitarii », crede fostul ministru al mediului Attila Korodi.

In urma cu cativa ani presa a semnalat faptul ca mafia italiana ar fi transportat ilegal tone de gunoi in Romania, devenita o afacere banoasa pentru Camorra. Procuratura din Palermo a deschis o mare ancheta pe teritoriul romanesc pentru a investiga afacerile necurate ale camorristului don Vito Ciancimino, cel care isi adjudecase groapa de la Glina, incineratorul de la Ploiesti si multe alte gropi de gunoi in judetele Mures si Prahova. In vara anului trecut, pe baza unor mandate de arestare europene, administratorii gropii de la Glina Victor Dombrovschi si Sergio Pileri au intrat pe mana justitiei. Fostul ministru Attila Korodi spune ca, de atunci, vigilenta organelor de securitate nationala a crescut si scenariul nu s-ar mai putea repeta.

In ciuda progreselor, Romania era potrivit unui studiu Eurostat din primavara anului trecut pe ultimul loc din Uniunea Europeana la reciclarea deseurilor. Aceasta inseamna ca aproape intreg gunoiul colectat de serviciile publice specializate ajunge la gropile de gunoi, doar 1% fiind reciclat fata de o medie europeana de 27 la suta. Tot in medie,  un roman produce aproape 400 de kilograme de deseuri menajere pe an. Cum capacitatea noilor gropi de gunoi de a face fata volumului urias de deseuri produse de romani nu e optima, e previzibil ca Romania sa nu aiba cum sa si importe astfel de deseuri fara riscuri uriase.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *