Attila Korodi, ministrul Mediului: „Nu se pune problema sa dam aviz de mediu proiectului Rosia Montana”

Attila Korodi, ministrul Mediului: „Nu se pune problema sa dam aviz de mediu proiectului Rosia Montana”
Attila Korodi, ministrul Mediului: „Nu se pune problema sa dam aviz de mediu proiectului Rosia Montana”
Proiectul Rosia Montana mai are de asteptat, spune Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarii Climatice, intr-un interviu pentru gandul. Korodi nu este de acord cu metoda exploatarii aurului prin cianurare. In privinta avizului de mediu pe care trebuie sa-l dea Ministerul Mediului, Korodi spune ca „nici nu se pune problema”.

Attila Korodi spune ca va sustine orice proiect de cercetare industriala care prezinta o metoda alternativa la exploatarea cu cianura. Proiectul Rosia Montana nu are nicio sansa sa primesca aviz de mediu prea curand, pentru ca de la dosarul depus de Rosia Montana Gold Corporation lipsesc multe documente pe baza carora s-ar emite avizul de mediu, sustine Attila Korodi intr-un interviu acordat gandul.

Mai jos interviul in care Attila Korody face declaratii cu privire la proiectul Rosia Montana

Sustineti sau nu exploatarea aurului prin procedura cianurarii in Romania? Care este pozitia dumneavostra in privinta proiectului Rosia Montana?

Din punctul meu de vedere, stiu ca nu face parte din strategia nationala, dar eu cred ca sunt foarte multe probleme in acest proiect din cauza deficientelor pe conformare si a iazului de decantare. De aceea, cianura in sine nu cred ca este foarte buna. Eu voi sustine orice proiect de cercetare industriala care gaseste solutii de inlocuire a cianurii. Este punctul meu personal de vedere ca asta ar trebui sa fie calea cea mai buna. Eu stiu ca sunt proceduri industriale pentru care cea mai simpla si adecvata solutie este cianura, dar ne da batai de cap.

Citeste si Ministrul Mediului, Attila Korodi: „Nu vor mai exista intermediari la RABLA 2014”
Citeste si Ministrul Mediului, Attila Korodi anunta DATA la care va incepe exploatarea gazelor de sist: „Sa vedem ce resurse sunt, dar explorarea resurselor se va face fara fracturare hidraulica”
In cat timp va da Ministerul Mediului avizul de mediu? O luna, doua, trei…

Nici nu se pune problema. A fost o sedinta de intrunire a Comisiei de Atestare Tehnica care isi da acordul pentru avizul de mediu pentru Rosia Montana in ianuarie, sedinta in care a fost distribuit raportul comisiei Rosiei Montane din Parlament, care are anumite elemente obligatorii pentru noi. O sa ne mai vedem saptamana viitoare din nou in CAT. Dar ce va pot spune eu deja este ca din activitatea comisiei parlamentare s-a vazut ca informatiile funizate pe domeniul tehnic pe anumite teme, de exemplu problema geologica a Vaii Corna, trebuie analizate. Numai daca rasfoiti raportul din Parlament va dati seama ca Ministerul Mediului trebuie sa vina cu raspunsuri. Si daca aceste raspunsuri nu sunt bine facute, nicio procedura de evaluare nu poate sa se incheie. Mai sunt si alte lucruri. Prin acest raport, Parlamentul a decis ca nu da gir mutarii albiei Paraului Corna si acest lucru este definitoriu la ora actuala. Mai avem problema deciziei instantei din Suceava pentru descarcarea arheologica care suspenda procedura de descarcare. Asta inseamna ca documentele pe care ar trebui sa le avem pentru a putea emite o decizie nu le avem.

Un orizont de timp?

Nu vreau sa dau un orizont de timp, pentru ca pe Rosia Montana am invatat ca fiind un proiect foarte complex care depinde de foarte multe institutii nu poti face estimari de timp. E foarte bine ca directiva europeana nu cere orizont de timp, ci pur si simplu cere o decizie corecta si fundamentata. La ora actuala, sunt lucruri care au fost superficial abordate.

Contextul privind proiectul Rosia Montana

Dupa in septmbrie anul trecut Guvernul Romaniei a propus un proiect de lege privind Rosia Montana, sute de mii de oameni au iesit saptamanal in strada sa protesteze impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana. Ca urmare, Guvernul a cerut Parlamentului sa formeze o comisie care sa analizeze acest proiect de lege. Aceasta comisie a respins in luna noimentie proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana. Ulterior, Senatul a respins proiectul de lege privind Rosia Montana, in forma transmisa de Guvern. Proiectul se afla in prezent la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz. Insa, pana in prezent, Camera Deputatilor nu a votat asupra proiectului de lege.

Saptamana trecuta, Gabriel Resources Ltd, compania care detine Rosia Montana Gold Corporation, a anuntat ca ar putea concedia 400 de muncitori din Romania, adica 80% dintre angajatii din Romania, daca nu se imbunatatesc perspectivele pentru proiectul aurifer Rosia Montana. Muncitorii vor fi concediati incepand cu 1 mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *