Actiune de impadurire in Ocolul Silvic “Codrii Satmarului”

Actiune de impadurire in Ocolul Silvic “Codrii Satmarului”
Actiune de impadurire in Ocolul Silvic “Codrii Satmarului”

De cativa ani un nou ocol silvic privat isi desfasoara activitatea in judetul Satu Mare. In cadrul Ocolului Silvic „Codrii Satmarului” sunt administrate peste 4.000 de hectare de padure, proprietatea mai multor unitati administrativ-teritoriale, respectiv a unor persoane fizice, composesorate, asociatii si culte religioase. Conducerea ocolului a realizat ieri (n.r. joi) o actiune de plantare in padurea Dolina, in zona localitatii Cean. Initiativa actiunii de impadurire apartine conducerii Ocolului Silvic „Codrii Satmarului”. Acesta s-a format oficial la finele anului 2011 si are in administrare mii de hectare de pe raza mai multor unitati administrativ-teritoriale.

„Ocolul a luat fiinta in anul 2011 prin colaborarea a sapte primarii care au adus in asociere in jur de 3.000 de hectare, astfel ca in 2011 a luat fiinta Ocolul Silvic “Codrii Satmarului”. La inceputul anului 2012 a inceput efectiv activitatea. In prezent, suprafata ocolului este de 4.000 hectare. Pe langa proprietarii din cele sapte primarii Hodod, Bogdand, Supur, Sacaseni, Cauas, Tasnad, Sauca au mai intrat composesorate din Dobra, Chegea, Sarauad. De curand am preluat si Primaria Paulesti ca si membru in Asociatia Ocolul Silvic “Codrii Satmarului” si foarte multe persoane fizice avem, in jur de 1.200 hectare ale persoanelor fizice pentru care se vor intocmi amenajamente silvice, conform prevederilor din Codul Silvic. Ocolul este structurat pe trei districte, Districtul 1 Crasna, dincolo de Crasna cu Primariile Hodod, Supur, Composesoratul Racova, Composesoratul Dobra, Districtul 1 Tasnad care este format din Primaria orasului Tasnad, persoane fizice, asociatii de proprietari din Sacaseni, respectiv Tasnad, composesoratul Sarauad si numeroase persoane fizice, respectiv trei biserici, Biserica Reformata Tasnad, Biserica Ortodoxa din Unimat si Biserica Reformata din Nadis. Scopul actiunii de astazi (n.r. ieri) este popularizarea plantarii arborilor, adica sa facem cat mai multa padure, pentru ca avand in vedere situatia, schimbarile climatice afecteaza foarte mult padurea, si din aceasta cauza orice suprafata care se poate preta la astfel de activitati trebuie plantata pentru ca primim o gura de oxigen si peisagistica este alta”, a declarat seful Ocolului Silvic “Codrii Satmarului”, inginerul Balogh Sandor.

In cadrul actiunii de ieri pe o suprafata de un hectar au fost plantati peste 200 de puieti de salcam. La actiunea de impadurire au luat parte seful Ocolului Silvic „Codrii Satmarului”, inginerul Balogh Sandor, responsabilul cu regenerarea padurilor din cadrul Ocolului Silvic „Codrii Satmarului”, inginerul Ioan Fogas, senatorul UDMR Pataki Csaba, directorul Directiei Silvice Satu Mare, Sever Ster, sefa Inspectiei Silvice si de Vanatoare Satu Mare, Antal Maria, primarul orasului Tasnad, Vasile Mitrasca, primarul comunei Hodod, Balogh Francisc, seful Politiei Orasului Tasnad, comisarul sef de politie Dorel Chivari, si reprezentanti ai comunitatii locale. „Este un lucru bun ca s-a infiintat acest ocol silvic, din pacate s-a demonstrat de doua decenii ca statul nu este cel mai bun administrator pentru bogatiile pe care le-a gestionat, la fel este si in cazul padurilor. Un ocol silvic privat este mult mai usor tras la raspundere”, a declarat senatorul Pataki Csaba. Primarul orasului Tasnad sustine ca noua administrare a padurilor Primariei Tasnad da roade. “Am venit aici pentru ca aceasta grupa de padure in care s-a facut plantarea apartine de Primaria orasului Tasnad, sigur administrata deocamdata de catre Ocolul „Codrii Satmarului”. De patru ani de zile suntem in acest ocol silvic si vreau sa va spun ca practic sunt rezultate, rezultate insemnand faptul ca putem gestiona impreuna aceasta padure si poate pentru prima data in ultimul an padurea orasului Tasnad a inceput sa aduca bani si pentru bugetul orasului. Cred ca acest aspect este cel mai important”, a declarat primarul Tasnadului, Vasile Mitrasca. In aceasta perioada au loc o serie de actiuni de impadurire in tot judetul Satu Mare, dat fiind faptul ca intre 15 martie si 15 aprilie se deruleaza campania „Luna Padurii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *