ANRE: Consumul brut de energie electrica se estimeaza ca va scadea cu 7%, pana la finele anului

România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor
ANRE: Consumul brut de energie electrica se estimeaza ca va scadea cu 7%, pana la finele anului
ANRE: Consumul brut de energie electrica se estimeaza ca va scadea cu 7%, pana la finele anului

Consumul brut de energie electrica in 2013 este estimat ca va scadea cu 7%, prin extrapolare, pana la finele anului, raportat la 2012, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Emil Calota.

Potrivit acestuia, consumul brut de energie electrica si consumul de energie in total au scazut pe de o parte pe fondul recesiunii generale, iar pe de alta parte din cauza destructurarii economice la nivelul marilor consumatori din Romania.

„Ca o cifra, consumul brut de energie electrica in 2013 este estimat sa fi scazut cu 7%, prin extrapolare, pana la finele anului fata de anul precedent, ceea ce poate suna dramatic. In acest context, ANRE incearca sa gaseasca un echilibru intre interesele principalilor actori din piata”, a precizat Calota.

Reprezentantul ANRE a explicat ca, pe de o parte, Guvernul doreste sa pastreze piata locurilor de munca si nivelul facturii la energie electrica la un nivel acceptabil si, mai ales, ”platibil”, iar pe de alta parte se situeaza marii consumatori industriali, pentru care „fiecare leu adaugat la factura finala de electricitate conteaza foarte mult”. De asemenea, producatorii conventionali de energie „se simt frustrati” pentru ca energiile regenerabile sunt preluate cu prioritate in sistemul energetic national.

„In ciuda faptului ca perceptia publica nu este deocamdata favorabila acestui tip de energie, lucrurile arata — si recentele date pe care le-am luat de la congresul mondial de energie incheiat saptamana trecuta — arata clar ca energiile regenerabile, in ciuda pierderii de competitivitate pe care piata europeana o inregistreaza in ultimii ani, raman un obiectiv serios pentru anii 2035 — 2050, ceea ce ne obliga ca tara sa avem o viziune proprie pentru anul 2035 sau chiar 2050 pentru sectorul energetic. Trebuie doar sa definim corect 4-6-8 tinte in domeniu pe termen 2035 si, mai ales, 2050”, a adaugat Emil Calota.

El a subliniat ca, pentru Romania, energia ramane in continuare cea mai importanta resursa competitiva si cel mai mare avantaj comparativ regional si global pe care il are, cu conditia sa fie folosita la adevaratul potential.

In opinia ANRE, in urmatorii 3 — 5 ani ar trebui sa aiba loc o mutare a interesului investitional in energia regenerabila.

„Peste tot in lume, generarea de energie descentralizata, generarea de energie consumata local este cel mai bun motor de dezvoltare locala si nationala si, in acelasi timp, este o formula de a ajuta reteaua nationala — GRID — si implicit activitatea operatorului national de transport, prin eliberarea de presiuni marunte. Energia regenerabila are acest defect tehnologic: este impredictibila. Daca bate vantul, avem energie eoliana foarte multa, este soare, avem energie fotovoltaica. Noaptea nu avem energie fotovoltaica si, pe de alta parte, fiecare cetatean vrea sa aiba asigurata securitate in alimentarea cu energie electrica. Metodologia aceasta este deja aprobata de ANRE. Saptamana viitoare aprobam si un sistem de sustinere a acestor investitii pe formula feed — in tariff”, a explicat vicepresedintele ANRE.

Emil Calota a precizat ca aceasta formula este „ceva mai stabila”, pentru ca nu intra in jocul de piata al certificatelor verzi si, atunci, un viitor producator de energie electrica fie in centrale sub 1 MW, fie in cogenerare in centrale pana la 2 MW pe biomasa sau biogaz, va primi timp de 15 ani o sustinere financiara exact dupa modelul prin care producatorii de energie regenerabila il primesc prin certificate verzi, doar ca va fi mult mai stabila si predictibila, pretul de plecare fiind doar actualizat anual cu rata inflatiei din anul precedent.

„Vreau sa va spun ca pana acum semnalele sunt extrem de bune. Avem deja zeci de dosare de la 10 — 12 KW pana la 0,9 MW (…) Este un lucru care se adreseaza si mediului urban, pentru ca si in Romania va trebui la un moment dat aplicata Directiva Europeana 27 de eficienta energetica, iar aceasta va obliga Guvernul, administratia centrala si pe cele locale de a-si pune le punct cladirile din patrimoniul public, deci a dota scoli spitale cu propriile instalatii de generare energie electrica, parcari publice, alte locuri si cladiri publice din mediul urban, iar in mediul rural in loc sa ducem kilometri de retea pentru a electrifica o zona izolata pare mult mai atragator sa ai o formula de generare si consum in bucla pe baza de energie regenerabila”, a mai spus reprezentantul Autoritatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *