Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a afirmat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca in Romania este nevoie de o procedura clara prin care sa fie stabilit procentul real al colectarii selective, intrucat exista discrepante mari intre raportarile asociatiilor de profil si cifrele care ajung la Comisia Europeana, relateaza Agerpres.
„In ceea ce priveste modul in care se stabileste procentul aferent colectarii selective, ne dorim o procedura clara. Pana la sfarsitul anului, va fi introdusa in Romania o noua procedura in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor. Este o discrepanta prea mare intre ceea ce prezinta asociatiile de profil si ceea ce ajunge ca raportare la Comisia Europeana. In schimb, in ceea ce priveste informatiile pe care le avem de la asociatiile de producatori si importatori, reiese ca noi ne atingem tintele. Atunci, cum avem numai 1,97% rata de reciclare a deseurilor din total colectare, asa cum reiese din studiul Comisiei Europene? Declicul este undeva la mijloc si trebuie stabilite procedurile care sa identifice clar acest procent, nu cum se face in acest moment”, a precizat ministrul Mediului.
Potrivit datelor oficiale, la ora actuala, in Romania, sunt autorizate sa functioneze 12 asociatii specializate in colectarea selectiva a diverselor deseuri de ambalaje, dintre care sapte sunt axate pe deseurile de ambalaje si cinci pe deseuri de echipamente electrocasnice si electrice (DEEE).
Totodata, in prezent, se afla in proces de avizare o asociatie care se va ocupa de colectarea bateriilor.
Noua Directiva 2012/19/UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), publicata oficial in data de 25 iulie a.c., in Official Journal of the EU, introduce tinte superioare de colectare a DEEE-uri. Din momentul intrarii in vigoare, statele membre ale Uniunii Europene au la dispozitie 18 luni pentru transpunerea noii directive in legislatiile nationale.
Pana la transpunerea acestei directive in legislatiile nationale, rata de colectare actuala de 4 kg/locuitor ramane in vigoare, urmand ca, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minima sa fie de 45%, calculata pe baza greutatii totale a DEEE colectate intr-un an, exprimata ca procent din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti.
In cea de-a doua etapa prevazuta de directiva, incepand cu 2019, rata de colectare minima care trebuie realizata anual este de 65% din greutatea medie a EEE introduse pe piata in cei trei ani precedenti in fiecare stat membru sau, alternativ, 85% din volumul DEEE generate pe teritoriul statului respectiv.
Romania, ca si alte tari din centrul si estul Europei, va beneficia de o perioada de tranzitie, tradusa prin realizarea, in prima etapa (2016-2019), a unei rate de colectare intre 40% si 45%, si amanarea realizarii ratei de colectare de 65% (aplicabila in UE din 2019) pana la o data decisa de statul membru respectiv, dar nu mai tarziu de 2021.
Prezenta directiva europeana urmareste imbunatatirea performantelor de mediu ale tuturor operatorilor implicati in ciclul de viata al echipamentelor electrice si electronice (EEE), precum producatori, distribuitori si consumatori si, in special, operatorii direct implicati in colectarea si tratarea DEEE-urilor.