Deponee ecologice controversate / Dupa Petrila, apare o nouã opozitie la Barcea

0
351
Deponee ecologice controversate / Dupa Petrila, apare o nouã opozitie la Bârcea
Deponee ecologice controversate / Dupa Petrila, apare o nouã opozitie la Barcea

Constructia deponeului ecologic, o nouã opozitie. La nivel judetean s-a stabilit cã deponeul ecologic sã fie construit la Barcea Mare. Acum, o nouã opozitie este depusã de un senator hunedorean. Senatorul democrat Iosif Blaga i-a adresat o interpelare Ministrului Mediului Rovana Plumb, prin care el afirmã cã o constructie a unor astfel de deponee are un „iz murdar”, adicã existã interese directe din partea unor persoane.

“Cunosc o parte din activitatea pe care o desfãsurati, stiu cã sunteti interesatã de intelegerea si rezolvarea problemelor din domeniul dumneavoastrã de responsabilitate. Una dintre aceste problem, este fãrã indoialã, si realizarea acestor deponeuri ecologice.

Aceste gropi de gunoi, de cele mai multe ori, datoritã unor factor ice tin in multe cazuri de modul in care se actioneazã, creazã neliniste, nemultumire, problem de discomfort si sãnãtate, populatiei afectate de unele mãsuri, de multe ori fortate si cu un anumit interes privat. Este si cazul, doamna ministru, Rovana Plumb, deponeului care se vrea a fi realizat intre localitãtile Barcea Mare si Bãcia”, scrie senatorul in prima parte a interpelãrii.

Acum urmeazã interesul locuitorilor. Senatorul aduce in discutie “nelinistile” celor de locuiesc in apropierea viitorului deponeu ecologic. “O parte importantã a comunitãtii locale este nelinistitã, nemultumitã si revoltatã de modul in care decurg lucrurile. (…) O intrbare pe care cetãtenii o pun, si caere cunosc problemele ce le poate ridica o asemenea investitie pe teritoriul lor, este de ce un astfel de deponeu nu se face langã orasele mari Deva si Hunedoara, orase care produc de fapt sic ea mai mare cantitate de gunoi”, mai specificã senatorul hunedorean.

Constructii controversate

Deponeul ecologic va fi construit in localitatea Barcea Mare dup ace consilierii locali de la Petrila au respins o asemenea investitie ce urma sã fie realizatã pe raza localitãtii. Acum o nouã opozitie este depusã de senatorul migrator.

Reprezentantii Consiliului judetean Hunedoara au rezolvat problema deponeului, insã nu vor putea rezolva problema pretului din Valea Jiului. Astfel, o statie de colectare a deseurilor se va realiza la Barcea Mare.

“Am primit prin fax o solicitare de la MAI prin care solicitã o hotãrare de Consiliu Judetean pentru obtinerea unitãtii militare de la Barcea sã construim deponeul ecologic, unicul deponeu ecologic din judetul Hunedoara. E nevoie de aceastã unitate militarã de la Barcea Mare pentru a reusi sã facem aces tunic deponeu. Dupã cum stiti, consilierii de la Petrila au respins proiectul de hotãrare prin care solicitãm un teren pe raza localitãtii unde sã construim deponeul”, afirma Mircea Ioan Molot, presedintele CJH.

Mai mult, Molot este cu gandul si la locuitorii din Valea Jiului. “Imi pare foarte rãu pentru locuitorii din Valea Jiului. Ei vor plãti mai mult pentru gunoiul menajer, dar nu am ce face”, a mai spus Molot.

Mai mult, potrivit unor surse din cadrul CJH, locuitorii Vãii Jiului nu vor putea suporta pretul transportului gunoiului menajer la Barcea.

“Gunoiul din Valea Jiului nu se va putea transporta la Barcea pentru cã proiectul nu permite ca acestea sã fie transportate mai mult de 70 de kilometric”, spun surse din cadrul CJH.

Consilierii locali de la Petrila nu au votat proiectul de hotãrare pentru construirea deponeului ecologic pe raza localitãtii pe motivul de a nu transforma orasul intr-o groapã de gunoi. La mijloc sunt insã, potrivit unor surse, unele interese de grup in spatele cãrora se afla chiar edilul de la Petrila, Ilie Pãducel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.