Agentia pentru siguranta sanitara recomanda cercetari privind organismele modificate genetic
Agentia franceza pentru siguranta sanitara (Anses) a cerut luni efectuarea de cercetari cu privire la efectele pe termen lung ale consumului de organisme modificate genetic (OMG) asociate cu pesticidele, transmite AFP, citata de Agerpres.
Agentia franceza a facut aceasta recomandare dupa ce un studiu realizat de profesorul Gilles-Eric Séralini a ajuns la concluzia ca, in cazul soarecilor, consumul de porumb transgenic NK603 tratat cu un erbicid continand glifosat de la Monsanto sporeste riscul de cancer. Studiul, de la publicarea sa, pe 19 septembrie, in revista stiintifica Food and chemical toxicology, a ajuns sub tirul a numeroase critici din partea comunitatii stiintifice.
Anses a notat „originalitatea studiului prof. Séralini, care abordeaza un subiect putin studiat pana acum, cel al efectelor pe termen lung ale OMG-urilor asociate cu produse fitofarmaceutice”. Agentia a subliniat de asemenea „numarul limitat de publicatii care se refera la efectele potentiale pe termen lung al consumului de OMG asociate cu pesticide”.
Totusi, potrivit Anses, cercetarile profesorului francez „nu permit punerea in cauza a evaluarilor reglementative precedente cu privire la porumbul NK603”, iar „slabiciunea centrala a studiului rezida in faptul ca autorii nu si-au sustinut suficient concluziile avansate cu date care sa permita stabilirea stiintifica a unei legaturi de tip cauza-efect intre consumul de porumb modificat genetic si/sau pesticide si patologiile constatate”.
Agentia franceza sustine in acest context „angajarea de lucrari cu privire la aceste probleme” si face apel la „mobilizarea de fonduri financiare nationale sau europene consacrate realizarii de studii si cercetari de anvergura in vederea consolidarii cunostintelor cu privire la riscurile sanitare insuficient documentate”.
Anses se declarata totodata „gata ca, in asociere cu alti parteneri si indeosebi alte agentii sanitare europene, sa lucreze la stabilirea unor principii generale pentru astfel de protocoale de studiu”.
Tot luni, si Inaltul consiliu al biotehnologiilor (HCB), un organism public francez independent, a respins concluziile studiului profesorului Séralini, afirmand ca „dispozitivul experimental realizat este neadaptat obiectivelor studiului”, recomandand efectuarea „unui studiu pe termen lung, independent si contradictoriu sub egida puterilor publice referitor la securitatea sanitara a porumbului NK603”.
Vinerea trecuta, sase Academii nationale (Agricultura, Medicina, Farmacie, Stiinte, Tehnologii si Veterinara) au publicat la randul lor un text comun in care ele se arata foarte severe cu studiul in chestiune: „un non-eveniment stiintific”, ale carui „numeroase insuficiente” nu permit „nici o concluzie fiabila”.
Ministrul francez al agriculturii, Stéphane Le Foll, a indicat ca asteapta opinia Anses pentru a lua pozitie in dosar, dar a precizat ca, „indiferent ce se va intampla”, el doreste sa „puna problema globala privind protocoalele de autorizare a organismelor modificate genetic”.
Franta, ca si alte tari (Austria, Ungaria, Grecia, Luxemburg, Romania, Bulgaria), s-a distantat deja de unele decizii europene privind OMG-urile, precum porumbul MON 810 de la Monsanto, a carui cultura a interzis-o.