Muresenii prefera becurile cu filament, desi sunt interzise

Muresenii prefera becurile cu filament, desi sunt interzise

Anul acesta, romanii nu isi vor mai putea ilumina locuintele cu becuri clasice cu filament. Muresenii sunt traditionalisti si prefera vechile becuri cu filament in detrimentul celor ecologice, motivul fiind diferenta de pret.

Magazinele din tara au inceput sa lichideze stocurile cu aceste produse in urma unei directive a Comisiei Europene care interzice comercializarea becurilor cu incadescenta de la 1 ianuarie in favoarea celor electrice. Insa, in judetul Mures, aceste becuri se comercializeaza pana la epuizarea de pe stoc, desi directiva europeana a impus lichidarea stocurilor pana in 1 septembrie 2012.

Un bec de 75 W sau 100 W se comercializeaza cu aproximativ un leu, in timp ce un bec ecologic cu o putere similara costa intre 10 si 20 de lei.

Muresenii afirma ca prefera sa cumpere becurile clasice atata timp cat se mai comercializeaza, motivul fiind preturile mai mici, desi specialistii spun ca becurile ecologice aduc o economie de pana la 50 de euro la factura de electricitate.

Uniunea Europeana a impus o politica de inlocuire a becurilor cu incandescent cu unele ecologice, fluorescente pentru a reduce cu 60% consumul de electricitate pana in anul 2020, care ar duce la o scadere cu 30 de milioane de tone a emisiilor anuale de CO2 in atmosfera. Primele masurii luate a fost scoaterea de pe piata a unor becuri traditionale si introducerea pe piata a unei varietatii de becuri economice, becuri halogene sau led. In momentul de fata in Romania este interzisa comercializarea becurilor traditionale de 100W si 75W, urmand sa fie scoase din circulatie si cele de valoare mai mica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *